Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Projecten

  • Twin Transition dankzij de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering

    Deniz Seyfeli & Sijmen Verveer | 21-10-2022

    Een coalitie van ruim 70 organisaties heeft in het kader van de ‘Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering’ (NCDD) op 18 oktober 2022 het “Manifest Duurzame Digitalisering” aan de minister van Economische Zaken en Klimaat overhandigd. Het Manifest roept op tot een aanpak waarbij bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en burgers nauw samenwerken om digitalisering in Nederland in duurzame banen te leiden.

  • Een opluchting voor patiënten in Afrika

    Danae Beskers | 01-12-2021

    Door de covid-crisis is de medische handeling van intubatie onlangs veel in het nieuws geweest. Intuberen is het inbrengen van een beademingsbuis (endotracheal tube) via de mond, om zo patiënten die niet zelfstandig kunnen ademen aan beademingsapparatuur te kunnen koppelen. Veilige intubatie is echter niet voor iedereen ter wereld beschikbaar.

  • Het recyclen van PET wat makkelijker maken

    Ezra van den Bosch | 24-09-2021

    Om de Europese klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen zal de industrie en maatschappij onafhankelijker moeten worden van fossiele grondstoffen. Hedendaags gebruikte voedselverpakkingen worden echter vrijwel allemaal nog vervaardigd uit fossiele olie. Dit is zonde omdat we veel meer zouden kunnen hergebruiken van het plastic wat in de omloop is.

  • Laagdrempelig van het gas af

    Philip Hoogreef | 26-07-2021

    De komend jaren moet Nederland in hoog tempo van het gas af – om aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te voldoen moeten er zo’n 200.000 huizen per jaar worden voorzien van een gasloze warmtevoorziening. Met name de vele bestaande rijwoningen in Nederland van voor de jaren ’90 zijn niet geschikt voor warmtebronnen als een warmtepomp. Om van het gas af te gaan zijn daardoor momenteel hoge investeringen nodig aan de radiatoren en isolatie, en is er vaak een grote, luidruchtige buitenunit nodig.

  • Een betere kwaliteit van leven met sikkelcelziekte

    Danae Beskers & Rebekka Lennings | 03-06-2021

    Sikkelcelziekte is een aandoening die het meest voorkomt in delen van Afrika, soms wel met een prevalentie van 45%, maar ook in Nederland lijden ongeveer 800 mensen aan de ziekte. Sikkelcelziekte kan ernstige gevolgen hebben en een gerichte behandeling is niet altijd voorhanden. RR Mechatronics, een ervaren ontwikkelaar van diagnostische en analystische labapparatuur, beoogt daarom met een Europese subsidieregeling het instrument Shearox te ontwikkelen.

  • Circulair wassen was nog nooit zo gemakkelijk

    Onne Sypkens & Sijmen Verveer | 16-12-2020

    Per persoon gebruiken we per dag gemiddeld 133 liter schoon drinkwater, wat na gebruik vrijwel geheel direct in het riool verdwijnt. Dit is niet alleen belastend voor het milieu, maar het kost ook veel geld. Hydraloop ontwikkelt met verschillende subsidies een zelfreinigend waterrecyclingsysteem: zo wordt het water afkomstig van bad, douche en optioneel wasmachine gezuiverd en hergebruikt. Begin 2020 heeft Hydraloop maar liefst vier prijzen in ontvangst mogen nemen op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

1234