Projecten
Een opluchting voor patiënten in Afrika
Door de covid-crisis is de medische handeling van intubatie onlangs veel in het nieuws geweest. Intuberen is het inbrengen van een beademingsbuis (endotracheal tube) via de mond, om zo patiënten die niet zelfstandig kunnen ademen aan beademingsapparatuur te kunnen koppelen. Veilige intubatie is echter niet voor iedereen ter wereld beschikbaar.
Niet alleen patiënten met covid worden beademd, dit is ook nodig voor alle operaties waarbij een patiënt onder volledige narcose is. Om de beademingsbuis in de luchtweg in te brengen wordt gebruik gemaakt van een laryngoscoop. Dit kan bemoeilijkt worden door de anatomie van de patiënt (bijvoorbeeld door opgezette amandelen of een smalle mondopening) en kent daarom een aantal risico’s, zoals schade aan de keel of stembanden, of erger. Om dit te voorkomen wordt vaker gebruik gemaakt van een videolaryngoscoop: een laryngoscoop met een camera op het uiteinde, waardoor de beademingsbuis met behulp van videobeelden tussen de stembanden door genavigeerd kan worden.
De meeste medische apparatuur wordt ontworpen voor de Westerse medische wereld, zo ook de videolaryngosoop. Deze is daardoor vaak duur en heeft gecompliceerde functies, waardoor die niet goed aansluit bij de eisen in lagelonenlanden, zoals intuïtief te gebruiken en herbruikbare, goed te reinigen onderdelen. Hierdoor heeft minder dan de helft van de ziekenhuizen in lagelonenlanden een videolaryngoscoop in huis, wat een lagere kwaliteit van zorg veroorzaakt. Dit terwijl het aantal operaties (en daarmee ook de behoefte aan goede chirurgische apparatuur) in lagelonenlanden steeds verder toeneemt, veroorzaakt door een toename in ziektes als kanker en hart- en vaatziekten.
De Goodscope
Om in deze behoefte te voorzien, ontwikkelt Layco Medical Devices de Goodscope: een innovatieve, betaalbare én duurzame videolaryngoscoop welke speciaal gericht is op lagelonenlanden in Afrika. Zo is de Goodscope speciaal ontworpen zodat die kan worden aangesloten op een mobiele telefoon of tablet waardoor er geen extra scherm benodigd is en wat kosten bespaart.
Albert Schweitzer Prijs
Layco komt voort uit de onderzoeksgroep Surgery for All van de TU Delft, en heeft de publieksprijs voor de Albert Schweitzer Prijs gewonnen. Innofunding heeft Layco Medical Devices geadviseerd en ondersteund in het schrijven van projectaanvragen voor een MIT-Haalbaarheid en een MIT-R&D. In deze twee projecten ontwikkelt Layco een eerste prototype van de Goodscope. Daarnaast heeft Innofunding Layco geattendeerd op een SBIR (Small Business Innovation Research) innovatiecompetitie. Dit is een vervolgproject waarbij een digitale trainingsapp zal worden ontwikkeld welke gebruikt kan worden samen met de Goodscope. Layco heeft grote ambities: de komende jaren hopen ze nog veel meer medische apparatuur te ontwikkelen om uiteindelijk de nieuwe Philips van Afrika te worden.
Zie ook:
Layco op LinkedIn
Layco op Facebook
Artikel: 'Goodscope' wins Albert Schweitzer Audience Award 2021
Dit project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken,
uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.