Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Projecten

Circulair wassen was nog nooit zo gemakkelijk

Onne Sypkens & Sijmen Verveer | 16-12-2020

Per persoon gebruiken we per dag gemiddeld 133 liter schoon drinkwater, wat na gebruik vrijwel geheel direct in het riool verdwijnt. Dit is niet alleen belastend voor het milieu, maar het kost ook veel geld. Hydraloop ontwikkelt met verschillende subsidies een zelfreinigend waterrecyclingsysteem: zo wordt het water afkomstig van bad, douche en optioneel wasmachine gezuiverd en hergebruikt. Begin 2020 heeft Hydraloop maar liefst vier prijzen in ontvangst mogen nemen op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Met comfort droogte overwinnen
Water besparen wordt wereldwijd steeds belangrijker. De huidige manieren om water te besparen zijn bijvoorbeeld korter douchen, de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen en het aanschaffen van een waterbesparende wasmachine. De impact hiervan is echter beperkt en doordat dergelijke maatregelen het comfort beperken, blijft een doorbraak vaak uit. De Hydraloop maakt hergebruik van afvalwater en de restwarmte in dit water mogelijk zonder nadelen in leefcomfort, waardoor een gemiddeld huishouden 45% op water, 45% op afvalwater en 6% op CO2-uitstoot en ook nog stookkosten kan besparen. Door deze voordelen heeft het Ministerie van Economische Zaken via het programma Partners voor Water en WBSO Hydraloop ondersteund. Daarnaast staat het samenwerkingsverband Noord-Nederland Hydraloop in 2020 bij met een haalbaarheidsonderzoek en een ontwikkelingsproject (VIA). Ook ontving Hydraloop subsidie van het Groen Innovatiefonds in Leeuwarden voor een succesvolle test bij 10 huishoudens. 

Beste van de beste
De ontwikkeling van de 6 reinigingsstappen in de Hydraloop zijn gepatenteerd. Bij de zuivering wordt geen gebruik gemaakt van filters, waardoor het systeem een zeer lange onderhoudsinterval heeft. Het innovatieve recyclingsysteem heeft ook veel internationale erkenning gekregen. Hydraloop was als een van 50 meest innovatieve tech-bedrijven uitgekozen om mee te gaan met de Nederlandse missie van Techleap.nl onder leiding van Staatssecretaris Mona Keijzer en Prins Constantijn naar de 2020 Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Hier heeft Hydraloop vier prijzen gewonnen! De Hydraloop heeft ’Best of Innovation’ in de categorie ‘Sustainability, Eco-design & Smart Energy’ gewonnen, en daarnaast “beste startup”, “beste duurzame product” en ook nog eens de overall prijs “beste van de beste” ontvangen.

Hydraloop op Netflix
In oktober 2020 is op Netflix de documentaire ‘Brave Blue World: Racing to Solve Our Water Crisis’ in première gegaan. In de film, die is geregisseerd door de Britse Tim Neeves, wordt nog eens duidelijk gemaakt hoe essentieel voldoende schoon water is voor de toekomst van de aarde. Naast dat de problemen waar de wereld op dit moment mee worstelt, worden er ook inspirerende oplossingen getoond. Behalve wereldsterren als acteur Matt Damon en hiphop-ster Jaden Smith komt ook Sabine Stuiver van Hydraloop aan het woord, om te vertellen over hun efficiënte waterzuiveringssysteem waarmee ieder huishouden het eigen water kan recyclen. “Hydraloop is ongelofelijk trots om deel te nemen aan deze baanbrekende documentaire. Onze missie is om mensen en organisaties in staat te stellen om water en energie te besparen.”, aldus Sabine Stuiver, CMO en mede-oprichter van Hydraloop.

Zie ook: https://www.hydraloop.com/
Artikel RVO
Artikel NOS
 
Artikel CES
Link Brave Blue World 
Focus Jaarverslag 2020: in deze uitgave van RVO wordt Hydraloop genoemd als één van de succesvolle praktijkvoorbeelden die gebruik maken van de subsidieregeling WBSO. 


Dit project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Nationale regelingen EZ-subsidies, Topsector Energie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.