TEK-regeling nu op hoofdlijnen uitgewerkt
TEK ondersteunt mkb-bedrijven die staan ingeschreven in het Nederlandse Handelsregister. Om in aanmerking te komen voor TEK moet een mkb-onderneming aan de energie-intensiteitseis (7%) voldoen. Dat wordt vooraf getoetst. Voor de energieprijs geldt niet de actuele marktprijs, maar een modelprijs voor 2022 voor gas en elektriciteit. Deze modelprijs maakt het CBS in januari bekend, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
TEK opent waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2023, mogelijk eerder. Men vraagt dan met terugwerkende kracht aan voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. RVO neemt zo snel mogelijk een besluit over de toekenning. Is dit positief? Dan ontvangt men binnen een week een voorschot van 60% van de maximale subsidie. Na vaststelling wordt de definitieve hoogte van de subsidie bepaald. RVO verwacht een groot aantal aanvragen. Om deze in korte tijd te verwerken, is de uitvoering grotendeels geautomatiseerd.
Het kabinet bekijkt nog of er voorwaarden gesteld kunnen worden aan TEK op basis van bijvoorbeeld omzetgroei of winstgevendheid. Dit om ervoor te zorgen dat de steun zo gericht mogelijk gegeven wordt aan bedrijven die het nodig hebben.
Wanneer de regeling klaar is, wordt die voorgelegd aan het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) en de Raad voor de Rechtspraak. Omdat TEK onder het Tijdelijk crisiskader van de Europese Commissie valt, moet de regeling ook aan de Europese Commissie voorgelegd worden. Deze stappen vinden tegelijk plaats om tijdsverlies te voorkomen.
Terug naar overzicht