Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Projecten

Stoken zonder schuldgevoel

Djennifer Madzia-Madzou & Jasper van Hijfte | 24-11-2020

Inmiddels zijn we allemaal bewust van klimaatverandering en willen we duurzamer leven. Echter, comfort geven we hier liever niet voor op. In de koudere maanden van het jaar zorgt in veel huizen de CV ketel dat de woning wordt verwarmd en we warm kunnen douchen. De CV ketel draait echter op aardgas en is daarmee geen duurzame warmtebron. 

Van het gas af
Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn, waarbij alle woningen van het gas af moeten zijn. Hiervoor moet echter nog veel gebeuren. Uit statistieken blijkt dat gebouwen in de EU 40% van alle energie verbruiken en als gevolg daarvan verantwoordelijk zijn voor 36% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Waar nieuwbouwwoningen in Nederland per 1 juli 2018 in principe niet meer op het gasnet mogen worden aangesloten en direct worden voorzien van duurzame warmtebronnen (zoals een warmtepomp en zonnepanelen), is dit voor bestaande woningen een stuk lastiger. Deze woningen moeten eerst goed worden geïsoleerd, wat een kostbare investering vergt. Met “de renovatiegolf” komt de Europese Commissie tegemoet en wil het de komende 10 jaar zo’n 35 miljoen bestaande Europese woningen en kantoren beter gaan isoleren.  



Foto: Oprichters Auke de Vries en Sander Wapperom bij het eerste HeatCycle prototype in The Green Village (foto DeWarmte).

Een betaalbaar alternatief
DeWarmte komt met een betaalbaar alternatief voor een duurzame warmtevoorziening in de gebouwde omgeving. Al het gebruikte warme water eindigt normaliter in het riool. Dat is zonde aangezien hiermee ook veel energie verloren gaat. DeWarmte heeft de HeatCycle ontwikkeld, waarmee warmte efficiënt teruggewonnen wordt uit afvalwater om hergebruikt te worden in de warmtevoorziening van hetzelfde huishouden. Hierdoor kan de HeatCycle direct worden toegepast, zelfs voordat er geïnvesteerd hoeft te worden in isolatie. Momenteel draait er een pilot in een woning van The Green Village, zoals te zien was in deze uitzending van De Wereld van Morgen op NPO 1 (minuut 40:00). In deze pilot is aangetoond dat de HeatCycle in de volledige warm tapwater voorziening van een huishouden kan voorzien, waardoor de CV ketel minder gebruikt hoeft te worden en er gas wordt bespaard. De innovatie van DeWarmte heeft onlangs de eerste prijs van de ASN Bank Wereldprijs verdiend en kan met deze publiciteit uitkijken naar een mooie toekomst.

Innofunding adviseert en ondersteunt DeWarmte bij het financieren van haar innovaties. Momenteel wordt er gewerkt aan een volgend project, waarin wordt onderzocht hoe de HeatCycle bij bestaande woningen in een volledige gasloze warmtevoorziening kan voorzien. 

Meer over DeWarmte en de Heatcycle:
Kijk hier het interview met Auke de Vries bij De Nieuws BV op NPO radio 1, waarin hij de Heatcylce en de doelen van DeWarmte verder toelicht (5 min).
En lees hier het artikel over DeWarmte in de Business Insider.

Ben jij benieuwd naar andere slimme toepassingen voor huishoudelijk afvalwater? Lees dan ook deze blog eens.

Dit project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Nationale regelingen EZ-subsidies, Topsector Energie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.