Nieuws
31
Besluit vaststelling beleidskader subsidiëring transparantie over de kwaliteit van zorg 2017 gepubliceerd
Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het Besluit vaststelling beleidskader subsidiëring transparantie over de kwaliteit van zorg 2017 gepubliceerd. Dit besluit vormt het beleidskader voor de subsidieverstrekking ten behoeve van activiteiten die de transparantie op het terrein van zorg, het zorgaanbod en de kwaliteit daarvan bevorderen of verbeteren.Voor 2017 is het thema: ‘Mogelijke psychosociale gevolgen bij behandeling van ingrijpende somatische aandoeningen.'
Het beleidskader geldt voor de jaren 2016-2020. Uitgangspunt voor het thema van 2017 is dat er informatie nodig is, die antwoord geeft op de vraag van een patiënt hoe zijn of haar leven eruit ziet na de behandeling: ‘kan ik weer een gewoon leven leiden, heeft de behandeling invloed op mijn werk, op mijn relatie?’.
Daarnaast wordt onderkend dat een integrale benadering van de gezondheid van de mens het uitgangspunt moet zijn van goede zorg. Dat betekent dat psychosociale zorg een onlosmakelijk onderdeel is van de behandeling van een ingrijpende somatische aandoening. Het thema mogelijke psychosociale gevolgen bij behandeling van ingrijpende somatische aandoeningen sluit daarmee aan bij het thema van 2016 ‘Samen beslissen’. Hierbij is aandacht voor de behoefte van patiënten en hun naasten om een diagnose en een daar op volgend zorgtraject in te passen in hun leven. Het is van belang dat er vanaf het begin van een behandeltraject aandacht is voor de mogelijke psychosociale gevolgen van die behandeling. Door hier vroegtijdig aandacht aan te besteden kunnen die gevolgen zoveel mogelijk voorkomen of beperkt worden. De subsidies voor 2017 zijn hiermee zowel gericht op bewustwording over en preventie van de mogelijke psychosociale gevolgen, als het voorzien van zorgverleners en patiënten en hun naasten van relevante informatie daarover. Zo volledig mogelijke participatie in de samenleving moet hierdoor mogelijk blijven. Daarbij is het in alle gevallen wenselijk dat de resultaten van een project ook (generiek) toepasbaar zijn voor andere projecten.
Bij subsidiabele activiteiten kan gedacht kan aan bijvoorbeeld projecten waarin relevante informatie wordt ontwikkeld en/of toegankelijk wordt gemaakt en/of beschikbaar komt over de mogelijke psychosociale gevolgen bij behandeling van ingrijpende somatische aandoeningen voor zowel de patiënt en zijn naasten als de zorgverlener. Ook kan worden gedacht aan projecten die de informatieoverdracht tussen zorgverleners onderling en tussen zorgverleners en patiënten en hun naasten versterken of verbeteren. Verder kan men denken aan projecten, die de kennis bij zowel zorgverleners als patiënten en hun naasten vergroten over de uitkomsten van de kwaliteit van de zorg waarbij ook de mogelijke psychosociale gevolgen worden meegenomen, of aan projecten die de samenwerking bevorderen tussen verschillende disciplines en/of tussen formele en informele zorg.
Voor 2017 is een budget beschikbaar van € 5 miljoen. De maximale bijdrage per project is € 1 miljoen. Aanvragen kunnen tot en met 31 maart 2017 worden ingediend bij Zorginstituut Nederland.
Terug naar overzichtContactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl