Nieuws
30
EIA 2025: Energielijst aangepast, budget flink omhoog
De nu gepubliceerde aanpassing betreft naast enkele kleine wijzigingen in de EIA-uitvoeringsregeling vooral de jaarlijkse aanpassing van de bijlage bij de regeling (oftewel de Energielijst). De Energielijst, die alle subsidiabele investeringen bevat, wordt jaarlijks aangepast aan de stand van de techniek.
In de Energielijst 2025 zijn ten opzichte van de Energielijst 2024 onder meer enkele omschrijvingen van bedrijfsmiddelen aangescherpt om de ontwikkelingen in de markt te blijven volgen. Zo zijn specifieke eisen voor warmtepompen die in de gebouwde omgeving worden toegepast, opgehoogd, maar is ook de omschrijving warmtepomp proces uitgebreid met een extra temperatuurstap zodat ook warmtepompen voor hogere temperaturen in aanmerking kunnen komen. Ook is nu onder andere een innovatief boilersysteem op ijzerbrandstof opgenomen. Dit systeem kan gasgestookte boilers vervangen en draagt daarmee direct bij aan de energietransitie.
Voor de EIA is komend jaar een budget van € 431 miljoen beschikbaar, flink meer dan de voor 2024 beschikbare € 259 miljoen. Er wordt rekening gehouden met bijna 18.000 aanvragende ondernemingen en circa 27.000 aanvragen. Gemiddeld genomen wordt circa 70% van deze aanvragen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geaccepteerd.
Hieronder een toelichting op de wijzigingen in de Energielijst 2025 ten opzichte van de Energielijst 2024.
Onderdeel A: energiebesparing in of bij bedrijfsgebouwen
In verband met de te lange terugverdientijd is de omschrijving brandstofcel verwijderd. Een brandstofcel gevoed met waterstof draagt bij aan de energietransitie. Daarom is hiervoor een omschrijving opgenomen in onderdeel F van de bijlage.
De technische ontwikkeling van de bodemgerelateerde warmtepomp schrijdt voort. Om alleen de best beschikbare techniek te stimuleren is de SCOP-eis van deze warmtepompen verhoogd. Daarnaast moet nu ook deze warmtepomp op basis van een halogeenvrij koudemiddel voldoen aan een SCOP-eis in plaats van een COP-eis. De SCOP-eis van de lucht waterwarmtepomp van ≤ 70kW en de halogeenvrije warmtepomp is verhoogd, dit ook als gevolg van de technische ontwikkelingen. Om dezelfde reden is de SCOP-eis verhoogd van 2,8 naar 3,0 voor de halogeenvrije warmtepompboilers.
De titel van ‘HR glas’ is vervangen door ‘Isolerende beglazing’ om beter aan te sluiten bij de terminologie van de NTA 8800. De maximumbedragen die voor EIA in aanmerking komen voor isolatie zijn verhoogd om aan te sluiten bij het huidige prijspeil.
In de omschrijving van luchtbehandelingskasten is een verbetering aangebracht zodat duidelijker is welke systemen in aanmerking komen. Afvalwarmte afkomstig van koel- en vriesinstallaties is vanaf 2025 uitgesloten omdat dit als verplichting op de Erkende Maatregelenlijst staat. Bij Energieprestatieverbeteringen voor bedrijfsgebouwen is naast een aantal tekstuele wijzigingen een verplichting toegevoegd tot het afmelden van het Energieprestatie advies Utiliteit EP-U MWA in Eponline.nl. Dit borgt de kwaliteit van de maatwerkadviezen.
Onderdeel B: energiebesparing bij processen
De omschrijving isolatie van gevels van bestaande tuinbouwkassen komt te vervallen, omdat deze omschrijving bepaalde gewenste energiebesparende investeringen uitsluit. De omschrijving brandstofcel is verwijderd in verband met de te lange terugverdientijd. Een brandstofcel gevoed met waterstof draagt bij aan de energietransitie. Daarom is hiervoor een omschrijving opgenomen onder onderdeel F van de bijlage.
De energiezuinige (vaat)spoel of (vaat)wasmachine is verwijderd omdat de terugverdientijd niet toereikend is. De technische ontwikkeling van warmtepompen maakt het nu ook mogelijk dat warmtepompen in de industrie worden ingezet voor hogere temperaturen. Daarom is aan de omschrijving een extra temperatuurtraject van >80 °C toegevoegd.
De omschrijving energiezuinige professionele koel- of vrieskast is aangepast zodat deze vanaf 2025 beter aansluit op de beschikbare apparaten op de markt. De omschrijving voor het systeem voor het koelen en verwarmen van (semi-) gesloten tuinbouwkassen komt te vervallen en is geïntegreerd in de omschrijving voor het systeem voor ontvochtiging van tuinbouwkassen. Deze omschrijving is ook opgenomen in de uitvoeringsregeling zodat alleen de meest energiezuinige systemen die beschikbaar zijn in de markt nog gestimuleerd worden.
Belichtingssystemen voor tuinbouwgewassen worden steeds efficiënter. Daarom is in de omschrijving belichtingssystemen voor in tuinbouwkassen de minimale eis voor de specifieke lichtstroom verhoogd. Voor het beregenen van gewassen op landbouwgrond kan als onderdeel van het systeem nu ook een investering in een slanghaspel voorzien van een elektrische aandrijving gemeld worden omdat deze haspels energiezuiniger zijn dan haspels met een andere aandrijving.
De omschrijving fiber lasersnijmachine is in de uitvoeringsregeling opgenomen, waardoor alleen die onderdelen worden ondersteund die energiebesparing opleveren. Tevens is de omschrijving iets aangepast zodat ook het ombouwen van een CO2 lasersnijmachine naar een fiber lasersnijmachine in aanmerking komt.
De meest energiezuinige manier voor het vormen van ruggen voor aardappelen is door dit te doen direct na het poten van de aardappelen in dezelfde werkgang. Om investeringen hierin te stimuleren is een rugvorminrichting voor aardappelruggen opgenomen.
Onderdeel C: energiebesparing in of aan transportmiddelen
Bij de elektrische koeling in het koel/vries wegtransport is de omschrijving aangevuld met een systeem dat ook in een bestelauto of vrachtwagen-bakwagen toegepast kan worden. Een aerodynamische aanhanger bespaart brandstof door de lagere luchtweerstand. Hiervoor is een omschrijving opgenomen. Voor de lichtgewicht afzetcontainer is een omschrijving toegevoegd voor een efficiënter transport van bulkgoederen. Dit leidt tot brandstofbesparing.
Onderdeel D: aanwenden of toepassen van duurzame energie
Zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking, niet aangesloten op het elektriciteitsnet, zijn verwijderd omdat hier nauwelijks gebruik van werd gemaakt. De omschrijving van de grondwarmtewisselaar onder een wegverharding is aangepast waardoor een grondwarmtewisselaar onder een andere bodembedekking toegepast kan worden.
Bij de zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking is het vanaf 2025 niet meer vereist dat deze aangesloten moet zijn op een kleinverbruikersaansluiting (aansluiting op het elektriciteitsnet met een totale maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 A). Het blijkt dat voor installaties achter een grootverbruikersaansluiting onder bepaalde omstandigheden geen gebruik gemaakt kan worden van de SDE++. In die gevallen kan dan gebruik gemaakt worden van de EIA.
De omschrijving accu voor opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit is gewijzigd zodat alleen accu’s die geen lood bevatten nog in aanmerking komen. Een oppervlaktewater warmtewisselaar is toegevoegd om energie uit het oppervlaktewater te benutten voor het verwarmen van bedrijfsgebouwen of collectieve systemen voor woningen.
Voor het beter benutten van duurzaam geproduceerde warmte is vaak een tijdelijke opslag nodig. Voor de verschillende opslagtechnieken zijn nieuwe omschrijvingen opgenomen.
Onderdeel E: balanceren van energie in de energie-infrastructuur
Het intelligent lokaal energienetwerk (Smart Grid) is verwijderd omdat de terugverdientijd inmiddels onder de vijf jaar ligt. De omschrijving voor opslag van hernieuwbare warmte met een inhoud van ten minste 1.000 m3 is verwijderd aangezien hier geen gebruik van werd gemaakt. De omschrijving netbalancering door actieve sturing van installaties is verwijderd omdat de terugverdientijd inmiddels onder de vijf jaar ligt.
De omschrijving van de opslag van elektrische energie is aangepast zodat meer soorten accu’s en ook supercondensatoren in aanmerking kunnen komen.
Onderdeel F: energietransitie en CO2-emissiereductie
De omschrijving elektrische ovens is aangepast zodat vervanging of ombouwen van een oven gestookt met een fossiele brandstof in aanmerking komt. Voorheen kwam alleen het vervangen van een gasgestookte oven in aanmerking. De omschrijving van een mobiel elektrisch werktuig is aangepast omdat ook het vervangen van een met fossiele brandstof aangedreven werktuig door een werktuig zonder accu een bijdrage aan de energietransitie kan leveren.
Een nieuwe innovatie is een boilersysteem op ijzerbrandstof. Dit systeem kan gasgestookte boilers vervangen en draagt daarom bij aan de energietransitie. Daarom is een omschrijving opgenomen. Een brandstofcel gevoed met waterstof draagt bij aan de energietransitie. Daarom is een omschrijving opgenomen.
Warmtebuffers
Ten slotte is in artikel 2 van de Energielijst gewijzigd dat vanaf 2025 alleen warmtebuffers met een inhoud van groter dan 150 m3 worden uitgesloten van de EIA indien deze niet zijn opgenomen in een omschreven techniek. Kleinere warmtebuffers worden niet uitgesloten van de EIA omdat deze de energiebesparende techniek beter inzetbaar maken.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over alle wijzigingen ook op: https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-41718.html
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl