Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
30

€ 11,4 miljard subsidie voor biomassa, maar dat is zelfs viezer dan steenkool

Elektriciteit opwekken door hout te verbranden in biomassacentrales levert 20% meer stikstof, fijnstof en broeikasgas op dan stroom uit kolencentrales. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het kabinet, zo meldt het Algemeen Dagblad (AD).

De verschillen met aardgas zijn overigens nog groter: het opwekken van warmte met biomassa levert ongeveer twee keer zoveel stikstof op als het verbranden van gas, zo heeft adviesbureau DNV GL uitgerekend in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Uit het nog niet gepubliceerde onderzoek blijkt dat het vervangen van kolen door biomassa in de grote kolencentrales leidt tot ongeveer 5% meer uitstoot. De kolencentrales in Geertruidenberg en Eemshaven branden sinds kort deels op houtpellets. Uiteindelijk moeten ze voor 100% op biomassa gaan draaien. Daarnaast moeten er de komende jaren meer dan 600 kleinere biomassacentrales en -installaties worden gebouwd in Nederland, waarvoor veel minder strenge uitstootnormen gelden dan voor de grote centrales.

Het kabinet beschouwt biomassa als een belangrijke duurzame energiebron die nodig is om de klimaatdoelen te halen en de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Voor biomassa is de komende jaren daarom liefst € 11,4 miljard SDE+-subsidie gereserveerd.

Bergen kritiek
De nieuwste onderzoeksresultaten versterken de al veel langer levende twijfels over de duurzaamheid van biomassa. Zo adviseerde bijvoorbeeld de stikstofcommissie het kabinet vorige maand al om te stoppen met de subsidies voor het bijstoken van biomassa. Ook de Europese koepel van wetenschappers stelde dit najaar dat biomassa totaal niet duurzaam is. Bovendien kwam er deze week felle kritiek uit de Verenigde Staten, omdat de Nederlandse miljardensubsidie voor biomassa de Amerikaanse natuur zou slopen en inwoners ziek zou maken.

Ook de Nederlandse GGD's maken zich door het onderzoek nog meer zorgen over de effecten van biomassacentrales op de luchtkwaliteit. "Nu blijkt dat biomassa tot meer uitstoot leidt, moet het kabinet zich achter de oren krabben. In het belang van de volksgezondheid moet die uitstoot worden beperkt", aldus woordvoerder Arthur van Iersel van de overkoepelende GGD tegenover het AD.

Het ministerie blijft er volgens de krant echter nog steeds bij dat biomassa belangrijk is 'voor het realiseren van de klimaatopgave'. Wel zijn er twee voorwaarden: het moet gaan om duurzame biomassa én op termijn moet biomassa zo weinig mogelijk worden gebruikt.

Kijk voor meer informatie op: https://www.ad.nl/binnenland/onderzoek-biomassa-zorgt-voor-hogere-uitstoot-dan-kolen~a152bfc9/

Terug naar overzicht