Nieuws
30
Wijziging van de Regeling uitvoering GMO groenten en fruit
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een wijziging van de Regeling uitvoering GMO groenten en fruit gepubliceerd.
De regeling wordt aangepast om de subsidiemogelijkheden voor producentenorganisaties te verruimen. Daarnaast worden de subsidievoorwaarden voor onderlinge fondsen verder uitgewerkt naar aanleiding van de uitleg die de Europese Commissie heeft gegeven over de invulling van artikel 40 van verordening 2017/891.
Tot slot is een apart besluit gepubliceerd met betrekking tot de vaststelling van de maximale steunbedragen. Dit omdat het 'Besluit tot vaststelling van maximale steunbedragen op basis van de Regeling Uitvoering GMO groenten en fruit en de uitvoeringsregeling bijzondere Europese maatregelen inzake Russische boycot groenten en fruit' is komen te vervallen. De bijzondere Europese maatregelen inzake Russische boycot groenten en fruit zijn namelijk niet langer van toepassing. De eerder opgenomen maximale bedragen, vergoedingen en bijstand op basis van de Regeling Uitvoering GMO groenten en fruit worden opnieuw vastgesteld op grond van de Regeling Uitvoering GMO groentenen fruit 2018.
Verruiming subsidiemogelijkheden
Om deelname aan de GMO-regeling aantrekkelijker te maken voor producentenorganisaties zijn de subsidiemogelijkheden voor producentenorganisaties verruimd. Daarnaast zijn ook enkele subsidiemogelijkheden opgenomen die beogen producenten te stimuleren bij te dragen aan de kringlooplandbouw en om zo min mogelijk gebruikte maken van conventionele gewasbeschermingsmiddelen. De verruiming vindt enerzijds plaats door toevoeging van een aantal nieuwe subsidiabele activiteiten en anderzijds door versoepeling van de subsidievoorwaarden voor een aantal bestaande activiteiten.
Aan de lijst met subsidiabele activiteiten zijn in het kader van het strategisch doelmarktgericht produceren bijvoorbeeld standaard activiteiten ten gunste van kwaliteitsbehoud toegevoegd. Deze kunnen voortaan tot 10% van de uitgaven van het operationeel programma worden opgevoerd. In het kader van het strategisch doel verdergaande verduurzaming betreft de toevoeging bijvoorbeeld activiteiten op het gebied van innovatief hergebruik van de restproducten van groenten en fruit.
Voorbeelden van versoepeling van subsidievoorwaarden zijn de vrijstelling van de eis tot minimale vermindering van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen indien een activiteit wordt uitgevoerd in het kader van biologische landbouw en de uitbreiding van de subsidiabele uitgaven voor investeringen in teelt op water tot alle teelten.
Onderlinge fondsen
Ten aanzien van de voorwaarden voor uitkering uit de onderlinge fondsen is opgenomen dat slechts uit het fonds kan worden uitgekeerd indien de daling in het gemiddelde inkomen is toe te schrijven aan aantoonbaar ongunstige marktomstandigheden of indien er sprake is van onevenredige toename van de prijzen van grondstoffen. Naast deze aanscherping is in de toelichting verduidelijkt dat producentenorganisaties voor uitkeringen uit het fonds ook commerciële leningen kunnen inzetten en de aflossingen rente declareren.
Vereenvoudiging/lastenvermindering
De regeling wordt op een aantal punten vereenvoudigd. Zo wordt de controleplicht van de producentenorganisatie op de naleving van de leveringsplicht door haar leden versoepeld en hoeft de producentenorganisatie diverse bewijsstukken niet langer meer jaarlijks te overleggen. Daarnaast is de mogelijkheid gecreëerd om indien de producentenorganisatie een activiteit uitbesteedt, de verantwoordelijkheid voor het overleggen van de stukken voor de begroting van de uitgaven voor die activiteit kan worden verlegd aan de entiteit aan wie de activiteit is uitbesteed.
Zie voor de publicatie van de wijziging: https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2019-47814.html en het besluit betreffende de maximale steunbedragen: https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2019-47816.html
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl