Nieuws
30
Aanpassingen en nieuwe openstellingen Seed capital-regelingen
De regeling Seed capital technostarters (SCT) en de regeling Seed business angel fondsen (SBAF) zijn aangepast en worden opnieuw opengesteld.
Om de regelingen actueel te houden, wordt door middel van de nu gepubliceerde wijziging een aantal knelpunten aangepakt. Zo wordt er een specifieke tender georganiseerd voor deep tech technostarters, worden de rangschikkingcriteria van de regeling Seed capital startersfondsen aangepast en zal de regeling Seed bussiness angel fondsen nu de mogelijkheid bieden voor meer fondspartijen per aanvraag.
Tender deep tech starters
Startups en scale-ups spelen een cruciale rol bij het naar de markt brengen van innovaties en de ontwikkeling van sleuteltechnologieën. Voor een belangrijk deel overlappend met de term sleuteltechnologieën wordt internationaal steeds vaker gesproken over deep tech. Marktpartijen en investeerders maken daarbij onderscheid tussen reguliere startups en deep tech startups. Waar reguliere startups veelal gebruik maken van bestaande technologieën om productinnovaties tot stand te brengen, gaat het bij deep tech juist om baanbrekende technologische innovaties met sectoroverstijgende toepassingsmogelijkheden.
Zo definieert de Europese Investeringsbank (EIB) deep tech als unieke, onderscheidende, moeilijk na te bootsen, technologische of wetenschappelijke vooruitgang welke een grondig begrip vergt van zowel de techniek als de markt om het potentieel op waarde te kunnen schatten. Daarbij wordt deep tech vaak aangeduid als oplossing voor maatschappelijke uitdagingen. Deep tech investeringen kenmerken zich veelal door een kapitaalintensief karakter in een vroege levensfase, dit wanneer de toepassingsmogelijkheden nog niet altijd bekend zijn.
Een goed functioneerde risicokapitaalmarkt voor deep tech investeringen is daarom van groot belang. Vanuit de private fondsen is deep tech moeilijk inpasbaar omdat het gaat om lange doorlooptijden, grote financieringen in een risicovolle fase van ondernemingen.
Met de nu gepubliceerde wijziging wordt (in beginsel eenmalig) een deep tech tender uitgeschreven binnen de regeling Seed capital startersfondsen. Deze tender heeft tot doel privaat kapitaal voor deep tech technostarters te mobiliseren in de vroege levensfase. Er is een budget van € 21 miljoen gereserveerd ten behoeve van risicokapitaal specifiek voor deep tech technostarters. Fondsen die een aanvraag indienen, worden middels drie rangschikkingscriteria beoordeeld:
- ervaring en deskundigheid van management en direct betrokkenen op financieel gebied;
- ervaring en deskundigheid van management en direct betrokkenen met betrekking tot business aspecten van technostarters; en
- omvang en toegevoegde waarde van relatienetwerk.
Aanvragen in het kader van de tender kunnen worden ingediend van 1 september tot en met 1 oktober 2021.
Seed business angel fondsen
Uit recent onderzoek naar de durfkapitaalmarkt voor startups blijkt dat de regeling aangepast kan worden om beter aan te sluiten op de manier waarop business angels investeren. De onderzoekers raden aan om de regeling open te stellen voor twee en meer business angels. Voorheen was het aantal fondspartijen beperkt tot twee.
Daarnaast krijgt RVO ook steeds vaker het verzoek tot verruiming van het aantal business angels. Dit signaal van de markt wordt gezien als een kans om de kwaliteit van deze investeringsgroep te verbeteren. Niet alle business angels hebben namelijk even veel kennis van investeren.
Door de regeling open te stellen voor groepen business angels, kunnen business angels onderling van elkaar leren. Het ‘poolen’ van verschillende achtergronden in kennis en ervaring geeft toegang tot een breder netwerk en verhoogt de meerwaarde van business angels als investeerders.
De nieuwe openstelling loopt van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021. Voor deze periode is een budget van € 5 miljoen beschikbaar.
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl