Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
30

Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van start op 1 juli

Met ingang van 1 juli 2015 treedt de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in werking. De PAS is vastgesteld door staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. De provincies stemden in april van dit jaar al in met het programma. Vanaf 1 juli kunnen de eerste Natuurbeschermingswetvergunningen worden aangevraagd onder de PAS. Ook kunnen er meldingen worden gedaan bij de provincies en in sommige gevallen bij het rijk.

Het doel van de PAS is om een evenwicht te realiseren tussen gezonde natuur en een gezonde economie. Decentrale overheden, het Rijk en andere betrokken organisaties werken hierbij samen aan een vermindering van de uitstoot van stikstof. Provincies zijn sinds de decentralisaties verantwoordelijk voor het herstel van kwetsbare natuurgebieden, in het bijzonder de gebieden die tot Natura 2000 behoren. Daar tegenover staat dat het Rijk voor maatregelen zorgt, die de stikstofuitstoot beperken, zoals het aanscherpen van eisen voor bemesting.


In de PAS zijn verschillende maatregelen beschreven. Wanneer een PAS-maatregel wordt uitgevoerd, is het voor decentrale overheden van belang na te gaan in hoeverre de staatssteun en aanbestedingsregels in acht moeten worden genomen. In bepaalde situaties, wanneer het bijvoorbeeld gaat om een overheidsopdracht of het verlenen van concessies, moet er (eventueel Europees) worden aanbesteed. In andere gevallen kan er sprake zijn van staatssteun als door een maatregel van de staat de begunstigde onderneming een selectief voordeel wordt verkregen, die het handelsverkeer (mogelijk) belemmert en de mededinging (in potentie) vervalst.


Natura 2000-gebieden kampen al jaren met een overschot aan stikstof. Een overschot is niet alleen slecht voor de natuur. Het belemmert tevens economische activiteiten.

Terug naar overzicht