Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
30

Nieuwe prijs voor excellente wetenschapscommunicatie

De laatste jaren wordt in de media steeds meer aandacht gegeven aan wetenschap en technologie, en het grote belang van wetenschappelijk en technologisch onderzoek voor de maatschappij.

Om deze ontwikkeling verder te stimuleren en het belang van wetenschap en techniek te benadrukken, hebben de drie door het Rijk gesteunde Nederlandse wetenschapsmusea (NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave en Teylers Museum) de krachten gebundeld om een nieuwe prijs in het leven te roepen die excellente wetenschapscommunicatie bekroont: de Irispenning.

Het doel van deze nieuwe prijs is het stimuleren van originele en effectieve vormen van wetenschapscommunicatie. De prijs zal met ingang van 2019 jaarlijks worden uitgereikt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij (W&M). De winnaar krijgt € 10.000 en een penning. Het prijzengeld wordt beschikbaar gesteld door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW), hoofdsponsor van de Irispenning.

De organisatie van de Irispenning nodigt directeuren en leden van de KHMW uit om voor 1 juni 2019 aanbevelingen in te dienen voor de toekenning van de eerste Irispenning voor excellente wetenschapscommunicatie. Deze aanbevelingen komen samen met voordrachten uit Stichting De Avond van W&M, VSNU, KNAW en NWO op een groslijst van kandidaten en worden uiteindelijk beoordeeld door de jury van de Irispenning.

Aanbevelingen kunnen worden ingediend voor instellingen, personen of projecten in Nederland die ten minste vijf jaar lang op innovatieve en eigenzinnige wijze een breed publiek weten te bereiken en te informeren over onderwerpen op het terrein van wetenschap en techniek. Kandidaten moeten zich ruimschoots bewezen hebben, door meerdere malen (of langere tijd achtereen) iets vernieuwends te hebben gedaan op het gebied van wetenschapscommunicatie, of een nieuw onderwerp op de kaart te hebben gezet.

Kijk voor meer informatie op: https://www.khmw.nl/irispenning-voor-wetenschapscommunicatie/

Terug naar overzicht