Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
28

Energielijst 2022 gepubliceerd

De Energie-investeringsaftrek (EIA), die fiscaal voordeel biedt aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of onderdelen daarvan, is aangepast voor 2022.

Behalve enkele technische wijzigingen in de EIA-uitvoeringsregeling is vooral de bijlage bij deze regeling (oftewel de Energielijst) aangepast voor het nieuwe jaar. Deze lijst, die alle subsidiabele investeringen bevat, wordt jaarlijks aangepast aan de stand van de techniek. Hieronder een toelichting op de wijzigingen in de Energielijst 2022 ten opzichte van de Energielijst 2021. De nadruk ligt daarbij – naast technische wijzigingen – vooral op nieuwe maatregelen die de klimaat- en energietransitie verder bevorderen.

Voor de EIA is komend jaar overigens wederom € 149 miljoen beschikbaar, hetzelfde bedrag als dit jaar.

Gebouwde omgeving
De technische eisen die worden gesteld aan het droog- en verwarmingssysteem voor ventilatielucht in bewaarloodsen zijn aangescherpt om alleen de energetisch beste oplossing te ondersteunen. Alleen direct werkende systemen op basis van een natuurlijk koudemiddel zonder tussenmedium komen in aanmerking.

Voor het luchtdicht luchtverdeelsysteem, isolatie van bestaande constructies en HR-glas is het maximum investeringsbedrag dat in aanmerking komt, verhoogd om beter aan te sluiten bij de omvang van de benodigde investering. Om aan te sluiten bij de nieuwe ontwikkelingen in de markt komt vacuümglas nu ook in aanmerking onder de omschrijvingen voor HR-glas.

Voor luchtgordijnen is de eis voor geïntegreerde temperatuursensoren vervallen. Er mogen ook niet-geïntegreerde temperatuursensoren worden toegepast. Zo komen meer verschillende systemen in aanmerking, waarbij nog steeds is gewaarborgd dat er een energiebesparing plaatsvindt ten opzichte van het toepassen van een standaard luchtgordijn.

LED-verlichting moet voortaan voldoen aan de levensduureis L90 en aan een minimale efficiëntie van 125 lumen per Watt. Door deze wijziging wordt alleen nog verlichting gestimuleerd die energiezuinig is en een lange levensduur heeft. Luchtbehandelingskasten voor zwembaden voorzien van een warmtepomp zijn toegevoegd aan de Energielijst, omdat dit het energetisch beste alternatief is.

Processen
De gasgestookte hogedrukreiniger is verwijderd, omdat er elektrische of hybride alternatieven voorhanden zijn. Voor deze alternatieven is een nieuwe omschrijving opgenomen.

De energiezuinige koel- en/of vriesinstallatie is uitgebreid waardoor een koudenet met NH3 als koudedrager voortaan ook in aanmerking komt. De Energy Efficiency Index (EEI) voor koelkasten is in de codeomschrijving aangescherpt vanwege ontwikkelingen in de markt. Er is verder een nieuwe omschrijving opgenomen voor een energiezuinige drankenkoeler.

Transportmiddelen
De cruisecontrol gestuurd door GPS-gegevens is toegevoegd. Deze techniek zorgt voor een brandstofbesparing bij vrachtvervoer over de weg.

Duurzame energie
De omschrijving inzake de biobrandstofproductie-installatie is verwijderd, omdat van dit onderdeel nauwelijks gebruik werd gemaakt. Bij de ketel gestookt met biomassa zijn inmiddels installaties met een hoger rendement beschikbaar. De rendementseis is daarom aangescherpt. Omdat de kachel gestookt met biomassa dit rendement niet realiseert, is deze techniek verwijderd.

Dak- en gevelpanelen met een geïntegreerde zonnecollector zijn verwijderd, omdat van dit onderdeel eveneens nauwelijks gebruik werd gemaakt.

Energiebalancering
De mobiele elektriciteitsvoorziening is aangepast om ook kleinere systemen vanaf 30 kVA te ondersteunen. Om energieopslag met vliegwielen mogelijk te maken is een nieuwe omschrijving opgenomen. Bij de opslag van elektrische energie is de zoutwaterbatterij aan de Energielijst toegevoegd. Dit is een nieuwe ontwikkeling op het gebied van energieopslag.

De omschrijving van netbalancering door actieve sturing van productie is gewijzigd om een breder toepassingsgebied mogelijk te maken. De langdurige opslag van overtollige restwarmte en duurzame warmte is toegevoegd. Door overtollige warmte tijdelijk op te slaan, gaat deze niet verloren.

De conversie van elektrische energie naar waterstof (Power to gas) is aangepast waardoor geproduceerde waterstof die wordt toegepast als grondstof in een productiefaciliteit ook in aanmerking komt. Daarnaast komt de aansluiting op een privaat waterstofnetwerk nu ook in aanmerking.

Energietransitie en CO2-emissiereductie
De omschrijving voor infraroodpanelen is verduidelijkt met een toelichting om het geheel verwarmen van ruimtes uit te sluiten. Deze omschrijving is namelijk specifiek bedoeld voor het lokaal verwarmen van een vaste werkplek, bijvoorbeeld een werkplek in een grote productiehal.

Er is een omschrijving toegevoegd voor het collectief verwarmen en koelen van woningen en andere gebouwen met behulp van een bron en een warmtepomp. Deze omschrijving is met name gericht op het vervangen van gasgestookte verwarming in bestaande gebouwen.

Voor de transitie naar een schone, klimaatneutrale samenleving zal waterstof een belangrijke rol gaan spelen. Om de ontwikkelingen op dit gebied te ondersteunen is een drietal nieuwe specifieke bedrijfsmiddelen in de regeling opgenomen. De stimulering wordt gericht op de productie van waterstof door middel van elektrolyse, stationaire opslag van waterstof en private waterstofnetwerken.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie ook op: https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2021-49803.html (de officiële wettekst inclusief Energielijst 2022 ) en https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/energielijst-2022-fiscaal-voordeel-voor-investering-waterstof

Terug naar overzicht