Nieuws
28
Milieulijsten 2019 en 2020 met terugwerkende kracht gerepareerd
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft reparaties aangebracht in zowel de Milieulijst voor 2019 als de Milieulijst voor 2020.
Op de Milieulijst staan de bedrijfsmiddelen die voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) en/of de Milieu-investeringsaftrek (MIA) in aanmerking komen. Met de VAMIL en de MIA wordt een fiscale stimulans gegeven aan investeringen in bedrijfsmiddelen die in het belang zijn van de bescherming van het Nederlandse milieu. Het gaat hierbij om niet-gangbare bedrijfsmiddelen waarvan de marktintroductie door de VAMIL en de MIA ondersteund wordt.
Jaarlijks vindt er een aanpassing van de Milieulijst plaats, met als reden dat voor bepaalde bedrijfsmiddelen verdere stimulering van de marktintroductie niet meer noodzakelijk wordt geacht, dat de formulering van bepaalde bedrijfsmiddelen wordt aangescherpt of versoepeld, of dat er nieuwe innovatieve bedrijfsmiddelen op de Milieulijst worden opgenomen.
In de aanpassing van de Milieulijst 2019 en in de aanpassing van de Milieulijst 2020 blijken echter enkele onvolkomenheden geslopen in de omschrijvingen van de bedrijfsmiddelen. In de Milieulijst 2019 geldt dit voor de bedrijfsmiddelen G 6100 (Verwarmd circulair utiliteitsgebouw) en D 6101 (Onverwarmd circulair utiliteitsgebouw), en in de Milieulijst 2020 geldt dit voor de bedrijfsmiddelen G 6100 (Circulair utiliteitsgebouw zonder industriefunctie), D 6101 (Circulair utiliteitsgebouw met industriefunctie) en G 6102 (Circulaire woning). Die onvolkomenheden worden nu gecorrigeerd.
Uit de evaluatie van de eerste anderhalf jaar dat deze bedrijfsmiddelen op de Milieulijst stonden bleek namelijk dat één van de gestelde eisen te strikt was, waardoor het in de praktijk niet mogelijk bleek aan deze eis te voldoen en de aanvragen op deze codes niet goedgekeurd konden worden. Ook bleek dat betrokkenen niet konden weten of zij aan deze eis konden voldoen, door het ontbreken van een werkende online rekensteun. Daarom worden zowel de Milieulijst 2019 als de Milieulijst 2020 nu met terugwerkende kracht aangepast. Al ingediende aanvragen hoeven daardoor niet meer aan deze eis te voldoen.
De betreffende eis: MPG-Model A en MPG-Module D bij circulair bouwen
Circulair bouwen wordt sinds 2019 onder meer fiscaal gestimuleerd met de MIA. Hiervoor zijn in de Milieulijst voor 2019 en 2020 enkele categorieën circulaire gebouwen opgenomen waarin voor circulariteit een eis wordt gesteld aan de verhouding tussen de gebruikte grondstoffen versus afvalmateriaal dat na sloop kan worden hergebruikt. Dit is als eis uitgedrukt in de verhouding tussen de score in module A (milieueffecten van de productie van bouwmaterialen) en module D (milieuwinst van hergebruik van bouwmaterialen na sloop) in de berekening van de milieuprestatie van gebouwen.
Bij een positieve waarde van module D is de eis uitgedrukt in de verhouding tussen de score in module D en de MPG-score. Deze eis selecteert op gebouwen die zeer innovatief zijn in circulaire maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn toepassing van hergebruikte producten en materialen en maatregelen in het gebouwontwerp zodat later bij de sloop een maximum aan materialen weer in nieuwe gebouwen is te gebruiken.
Uit de eerste berekeningen met de rekenregels en de rekentool uit de bepalingsmethodiek MPG versie 3.0 is gebleken dat deze eis niet haalbaar is. Geen van de gemelde circulaire gebouwen kan hier aan voldoen, terwijl zij wel voldoen aan de overige eisen en het doel van de code(s). Ook voor bestaande als circulair bestempelde gebouwen bleek uit een toets dat de betreffende eis niet haalbaar is.
Met het vervallen van deze eis worden nog steeds regels gesteld aan de circulaire materiaalketens van de gebouwen en passen de codes nog steeds onder het doel, zijnde het stimuleren van investeringen in bedrijfsmiddelen, die in het belang zijn van de bescherming van het Nederlandse milieu.
Zie ook: https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2021-26481.html
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl