Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
27

Regeling aardgasvrije huurwoningen loopt door in 2024

De inzet is dat er vanaf 2025 een nieuwe of aangepaste regeling in werking treedt. Het doel van die nieuwe regeling wordt om verschillende subsidies voor gebouweigenaren, ten behoeve van het aansluiten op een warmtenet, te bundelen. Het is echter noodzakelijk om de SAH met één jaar verlengen, zodat deze in ieder geval tot 2025 openstaat voor nieuwe aanvragen en zo continuïteit kan worden geboden tot de nieuwe regeling er is.

Verlenging van uitvoeringstermijn
De doorlooptijd voor het tot stand komen van een warmtenet blijkt langer te zijn dan bij het opstellen van de SAH verwacht. Zoals uit de invoeringstoets en uit de praktijk blijkt, is de uitvoeringstermijn voor enkele van de reeds verleende subsidies te kort. Hierdoor liepen aanvragers het risico dat zij niet konden voldoen aan de subsidievoorwaarde om binnen vijf jaar (eventueel te verlengen met twaalf maanden) hun project af te ronden.

Om te zorgen voor zoveel mogelijk warmtenetaansluitingen is het daarom belangrijk aan te sluiten op de praktijk en wordt de uitvoeringstermijn verlengd. Momenteel is er een uitvoeringstermijn van vijf jaar en een additionele twaalf maanden verlenging mogelijk in overleg. De wijziging zorgt ervoor dat de standaard uitvoeringstermijn maximaal zes jaar is, waarbij de mogelijkheid tot twaalf maanden verlenging behouden blijft. Deze verlenging geldt ook voor aanvragen die al zijn ingediend en voor subsidies die reeds op basis van de SAH zijn verleend.

Meerdere aanvragen per contract
Voor inwerkingtreding van de wijziging was er één aanvraag per aansluitcontract of overeenkomst met de warmteleverancier mogelijk. Dit bleek in de praktijk belemmerend. Leveranciers werken met grote contracten, waarbij er veel complexen aangesloten worden op een warmtenet. Dit aansluiten gebeurt vaak niet op alle plaatsen tegelijkertijd.

Dat betekent dat er voor het vaststellen van de subsidieaanvraag gewacht moest worden op het aansluiten van alle andere complexen op het warmtenet, wat leidde tot vertraging van de vaststelling. Of wanneer men het project niet in vijf (of met verlenging in zes) jaar gerealiseerd kreeg, leidde dit soms ook tot het intrekken en opnieuw indienen van de aanvraag, wat leidde tot een grotere administratieve belasting voor aanvragers en RVO als uitvoerder. Aanvragers kunnen nu ook meerdere aanvragen op één contract doen en zo voor een kleiner aantal woningen gerichter subsidie aanvragen.

Aanvraag door of namens VvE
In de regeling is verduidelijkt dat de SAH alleen werkt met collectief aanvragen. Dat betekent dat individuele woningeigenaren geen aanvraag kunnen doen. Aanvragen moeten door de verhuurder of gemengde VvE in één keer gedaan worden.

Over de regeling
Het doel van de SAH is het stimuleren van het aardgasvrij maken van huurwoningen, alsmede van huur- en koopwoningen die onderdeel uitmaken van een gebouw of gebouwen waarvoor een vereniging van eigenaars is opgericht waarvan een of meer leden verhuurder zijn van een woning in dat gebouw of die gebouwen.

Terug naar overzicht