Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
26

Noord-Holland gaat aanpak invasieve exoten subsidiëren

Invasieve exoten zijn planten (of dieren) die in een natuurgebied terecht zijn gekomen, maar daar niet horen. Ze kunnen zich goed aanpassen, verspreiden zich snel en tasten de biodiversiteit aan. Ze kunnen andere planten of dieren verdringen. Voorbeelden van invasieve exotische planten zijn de reuzenberenklauw, de grote vlotvaren, de waterwaaier, de mahonie, de Aziatische duizendknoop, de Amerikaanse vogelkers en de rimpelroos. Voorbeelden van invasieve exotische dieren zijn de Amerikaanse voseekhoorn, de wasbeerhond, de zonnebaars, de Nijlgans en de Aziatische hoornaar.

Het Rijk heeft de provincies verantwoordelijk gesteld om de verspreiding en impact van invasieve exoten te beperken. Hoe de provincie Noord-Holland dat doet in haar natuurgebieden staat beschreven het in nu vastgestelde Conceptprogramma Invasieve Exoten. Zo levert de provincie bijvoorbeeld een financiële bijdrage aan het Kennisnetwerk Invasieve Exoten (KNIE). Ook werkt de provincie samen met Friesland en Groningen aan een communicatiecampagne over invasieve exoten op de Waddeneilanden.

De Noord-Hollandse Commissie Landelijk Gebied gaat het Conceptprogramma Invasieve Exoten in oktober 2024 bespreken. De nu aangekondigde en nog te publiceren nieuwe subsidieregeling die onderdeel is van het programma, zal in januari 2025 van start moeten gaan, zo meldt de provincie Noord-Holland.

Momenteel wordt met steun vanuit de Uitvoeringsregeling subsidie programma natuur Noord-Holland 2022 (PNNH) overigens al op verschillende locaties in Noord-Holland overwoekering door invasieve exotische planten aangepakt, bijvoorbeeld het verwijderen van de Japanse duizendknoop.

Zie ook: https://www.noord-holland.nl/Actueel/Archief/2024/September_2024/Subsidie_voor_snelle_aanpak_invasieve_exotische_planten

Terug naar overzicht