Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
26

Nieuwe SCI-oproep collectieve kennisvorming architectuur

Met deze oproep, de 'Open Oproep Collectieve kennisvorming architectuur', wil het fonds een impuls geven aan netwerkvorming en kennisdeling binnen het vakgebied architectuur. De oproep is gericht aan kleinere praktijken (maximaal vijf medewerkers) met vooruitstrevende perspectieven op sociaal-maatschappelijke vraagstukken.

Het fonds wil individuele ontwerpers, architecten en kleinere ontwerp- en architectenbureaus stimuleren om samen te werken in kennisnetwerken en zo hun slagkracht te vergroten. Door kennis en expertise te verenigen, kunnen deze praktijken als collectief opereren op vergelijkbare schaal als grotere, gevestigde partijen en bijvoorbeeld vooruitgang boeken op gebieden als opschaling van duurzame bouwmaterialen en bouwprocessen, transformatie in plaats van sloop, technologische vernieuwing van de bouwpraktijk of sociaal-maatschappelijke uitdagingen zoals energie- en woonzekerheid.

Deze oproep staat open voor architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, en andere ruimtelijke ontwerpers die minimaal één jaar een praktijk voeren binnen het Nederlandse vakgebied. De oproep is expliciet bedoeld voor kleinere architectuurpraktijken (zzp’ers, eenmanszaken of bureaus tot maximaal vijf medewerkers). De oproep staat ook open voor architecten die in dienst zijn (geweest) van een groter bureau, maar daarna(ast) zelfstandig werken in het architectuurveld.

Voor ontwerp- en architectenbureaus met meer dan vijf medewerkers is het niet mogelijk om een aanvraag in te dienen. Ook ontwerpers en architecten die staan inschreven op een architectuuropleiding komen niet in aanmerking voor deze subsidie.

Er wordt subsidie verstrekt aan het opzetten en uitvoeren van projecten waarin verschillende ontwerppraktijken een vernieuwende samenwerking aangaan met elkaar. Het gaat om projecten met een sociaal-maatschappelijke relevantie waarin de betrokken praktijken voortbouwen op de kennis, vraagstelling, thematiek en/of expertise die ze afzonderlijk al ontwikkelen. Belangrijk is dat het voorstel niet alleen ingaat op de inhoud van het project, maar ook op de stappen die nodig zijn om een vernieuwende samenwerking op te zetten, en zo te positioneren dat de uitkomsten effectief landen.

Voor de oproep is een budget van € 240.000 beschikbaar. De subsidie bedraagt € 20.000.

Aanvragen kunnen worden ingediend tot 3 oktober 2024, 17.00 uur.

Terug naar overzicht