Nieuws
26
Wijziging van SPUK domein-overstijgend samenwerken
In februari 2023 is in de regeling de mogelijkheid geïntroduceerd een specifieke uitkering te verstrekken voor experimenten die niet onder begeleiding van een centraal persoon worden uitgevoerd. Het doel daarvan was de mogelijkheid te creëren om zorgkantoren samenwerkingsverbanden te laten faciliteren met gemeenten en zorgverzekeraars en zo gezamenlijk te investeren in maatregelen die de zorg thuis te verbeteren, zodat de vraag naar zorg waarop aanspraak bestaat op grond van de Wet langdurige zorg kan worden uitgesteld of voorkomen.
Dergelijke experimenten worden voor maximaal 80% van de kosten gedekt door de specifieke uitkering. Een bijdrage van minimaal 20% moet voorkomen dat gemeenten een aanvraag doen die onrealistisch hoog is. De bijdrage wordt bij de vaststelling in mindering gebracht op de gerealiseerde kosten.
Het begrip 'eigen bijdrage' suggereert dat het gaat om middelen die afkomstig zijn van de aanvrager. De aanvrager van de specifieke uitkering is in dit geval een gemeente, al dan niet mede ten behoeve van andere gemeenten (als coördinerende gemeente). Het is de bedoeling dat ook middelen van derden in de gespecificeerde begroting van een experiment kunnen worden opgenomen, gelet op het doel van de regeling om partijen gezamenlijk te laten investeren in maatregelen die de zorg thuis te verbeteren om de behoefte aan Wlz-zorg te verminderen of uit te stellen. Bij derden die bijdragen in de middelen kan gedacht worden aan zorgverzekeraars, aanbieders in het sociaal domein en andere betrokken organisaties.
Met de wijziging van de vaststellingssystematiek voor experimenten zonder de inzet van een centraal persoon wordt geregeld dat de gemeente, ongeacht de gerealiseerde kosten altijd gehouden is het bedrag te voldoen van de begrote eigen bijdrage tezamen met de begrote bijdragen van derden, of het bedrag van de gerealiseerde eigen bijdrage tezamen met de gerealiseerde bijdragen van derden indien dit bedrag hoger is dan de begrote eigen bijdrage tezamen met de begrote bijdragen van derden.
De deelnemende partijen dragen dus procentueel een hoger percentage van de kosten op het moment dat het experiment minder kostte dan begroot. Mocht het experiment duurder zijn dan begroot dan blijft de uitkering beperkt tot het in het besluit tot verlening genoemde bedrag. Op deze wijze wordt voorkomen dat de kosten van een experiment op voorhand te hoog worden ingeschat, met als gevolg dat onder meer een uitkeringsplafond onnodig al eerder wordt bereikt.
De mogelijkheid om bijdragen van derden in de begroting op te nemen, geldt voor de aanvraag van een uitkering voor activiteiten in de periode 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024. Op uitkeringen die zijn aangevraagd voor activiteiten tot en met 31 december 2023 is deze wijziging niet van toepassing.
Over de regeling
Het doel van de regeling is het stimuleren van domein-overstijgende samenwerking tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren, teneinde de zorg thuis te verbeteren zodat de vraag naar zorg waarop aanspraak bestaat op grond van de Wet langdurige zorg kan worden uitgesteld of voorkomen.
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl