Nieuws
25
Subsidieregeling voor sociale participatie ouderen met laag inkomen: € 4,4 miljoen voor beste plan
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Subsidieregeling EFMB 2015-2023 gepubliceerd. Het EFMB is het Europees Fonds voor Meest Behoeftigen. Op basis van de regeling komt één maatschappelijke organisatie, die een plan indient om kwetsbare ouderen met een laag besteedbaar inkomen beter aan de Nederlandse samenleving te kunnen laten meedoen, in aanmerking voor een subsidie van maximaal € 4,4 miljoen over zeven jaar. Indienen is mogelijk tot en met 28 februari 2015.
Het beste plan wordt gefinancierd met middelen uit het Europees Fonds voor Meest Behoeftigen. Alleen organisaties zonder winstoogmerk kunnen een plan indienen.
De subsidieregeling heeft als doelstelling om de sociale uitsluiting van ouderen in Nederland met een laag besteedbaar inkomen te verminderen. Om dit te realiseren moeten de in te dienen projecten:
de doelgroep bewust maken van het lokale ondersteunings- en sociale activeringsaanbod en ze (blijvend) in beeld brengen bij hulporganisaties en/of gemeenten;
het sociaal netwerk van de doelgroep versterken;
de competenties van de doelgroep versterken.
De activiteiten die binnen het project voor de doelgroep worden georganiseerd dienen dan ook een bijdrage te leveren aan bovenstaande doelstelling. Het gaat dan om:
Acties die erop gericht zijn de doelgroep wegwijs te maken in het ondersteuningsaanbod en ze blijvend in beeld te houden. Dit betreft het identificeren van de doelgroep, het benaderen van de doelgroep, het bewust maken van de doelgroep van het aanbod in voorzieningen en uiteindelijke follow-up activiteiten om te stimuleren dat de doelgroep in beeld blijft bij hulporganisaties en/of gemeenten. Voorbeelden hiervan zijn het ontwikkelen en verspreiden van informatiemateriaal, het contact opnemen met de doelgroep, het bieden van nazorg en het blijvend volgen van de doelgroep;
Acties die erop gericht zijn het sociaal netwerk van de doelgroep te versterken. Het gaat hier om het organiseren van sociale groepsactiviteiten. Voorbeelden hiervan zijn het organiseren van een stadswandeling, een spelletjesmiddag, kooklessen of een gespreksgroep;
Acties die erop gericht zijn de competenties van de meest behoeftige te verbeteren. Dit betreft het organiseren of het aanbieden van (korte) cursussen, oefeningen of (coachings)gesprekken. Voorbeelden hiervan zijn een cursus financiële zelfredzaamheid, computercursus of persoonlijke coachingsgesprekken.
Zie hier voor de officiële tekst van de subsidieregeling.
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl