Nieuws
25
Flinke veranderingen gepland bij OPZuid-openstellingen
Net als in 2023 zijn er voor 2024 twee openstellingsperiodes gepland, met sluitingsdata in april en november 2024. Voor deze openstellingen zijn wel flinke veranderingen op komst, aldus de provincie Zeeland. In de praktijk tot nu toe bleek namelijk dat het aantal subsidieaanvragen tegenviel en dat daardoor het Europese EFRO-budget niet volledig benut werd.
Om ervoor te zorgen dat meer projecten van de subsidie gebruik kunnen maken, is nu afgesproken om de openstellingen ruimer te maken binnen het kader van de Europese EFRO-verordening, de Regionale Innovatiestrategie 2021-2027 (RIS), het door de Europese Commissie goedgekeurde EFRO-programma, de Regeling Economische Europese Subsidies 2021, en de planning van openstellingen OPZuid 2021-2027.
Van transities naar Europese beleidsdoelen
In de plaats van de vijf transities (overgang naar een duurzamere en schonere economie), te weten energie, klimaat, grondstoffen, landbouw & voeding en gezondheid, komen in de openstellingen in 2024 de twee Europese beleidsdoelstellingen 'slimmer Europa' en 'groener Europa' centraal te staan. Bij deze twee beleidsdoelstellingen zijn de transities op zo'n manier ingedeeld dat ze vanzelf aansluiten bij de RIS en het EFRO-programma. Hierdoor hoeven aanvragers niet meer voor een bepaalde transitie te kiezen.
Onder 'slimmer Europa' zal het vooral gaan om vernieuwende (innovatieve) projecten met positieve maatschappelijke en economische effecten in Zuid-Nederland. Daarbij wordt gedacht aan het verder ontwikkelen, demonstreren en op de markt brengen van kansrijke technologische én niet-technologische innovaties en versterking van het Zuid-Nederlandse innovatie-ecosysteem (systeem dat bestaat uit alle levende wezens, oftewel organismen, die in een bepaald gebied voorkomen). Hieronder vallen de transities klimaat, grondstoffen, landbouw & voeding en gezondheid.
Onder 'groener Europa' zal het vooral gaan om het bevorderen van de demonstratie (het laten zien hoe iets werkt), vermarkting (het op de markt brengen) en opschaling (meer produceren op een zo doelmatig mogelijke manier) van kansrijke innovatieve oplossingen die de energietransitie bevorderen. Dit in samenwerking met het midden- en kleinbedrijf (mkb) en het maatschappelijke middenveld (organisaties die die het algemeen belang dienen en ook als bemiddelaars tussen overheid en burgers optreden) in Zuid-Nederland.
De omslag naar beleidsdoelstellingen betekent dat alle aanvragen binnen 'slimmer Europa' bij de beoordeling met elkaar vergeleken worden. Het is dus nóg belangrijker om te zorgen voor een optimale subsidieaanvraag, waarbij glashelder wordt toegelicht hoe innovatief het project is en hoeveel kans het heeft in de markt als het gerealiseerd is.
Maximale EFRO-subsidie verdubbeld
Naast bovenstaande wijzigingen wordt komend jaar ook de maximale subsidie per project verdubbeld tot maximaal € 2 miljoen per project. Dat betreft alleen het EFRO-budget (35% van de totale subsidiabele kosten). De provinciale cofinanciering (15% van de totale subsidiabele kosten) volgt later. In totaal blijft het maximale subsidiepercentage 50%.
Voor de openstellingen in 2024 is voorgesteld om een EFRO-budget beschikbaar te stellen van in totaal € 50 miljoen, gelijkelijk verdeeld over de twee openstellingen en twee beleidsdoelstellingen.
Niet alles verandert
De provincie Zeeland benadrukt verder dat in 2024 niet alles verandert. Het aantal deelnemers in een samenwerkingsverband (ten minste twee) blijft hetzelfde, evenals de mogelijke aanvragers (alle organisaties/bedrijven mits ingeschreven bij de Kamer van Koophandel). Ook het maximale EFRO-percentage (35%, aan te vullen met 15% provinciale cofinanciering) blijft gelijk.
Ook de voorbereiding van de subsidieaanvragen, inclusief de voorlichtingsbijeenkomst, de zogenaamde 'verdiepingsgespekken' (gesprekken waarbij een bepaald project tot in detail besproken wordt), en het indienings- en beoordelingsproces (inclusief het beoordelingskader) veranderen niet.
Wanneer wordt dit alles besloten?
De Stuurgroep OPZuid heeft onlangs dus een positief advies gegeven over de voorgestelde aanpak voor de openstellingen in 2024. Begin november 2023 wordt de voorgestelde aanpak voorgelegd aan het Comité van Toezicht OPZuid, dat vervolgens besluit over de definitieve vaststelling, mét of zónder wijzigingen. Daarna kan dus pas met zekerheid worden gesproken over de aanpak voor volgend jaar.
Kijk voor meer informatie op: https://www.zeeland.nl/subsidie-aanvragen/opzuid/voorbereiding-de-opzuid-openstellingen-2024
Over de regeling
Het doel van de Subsidieregeling OPZuid 2021-2027 is bijdragen aan innovatieve oplossingen op vijf grote maatschappelijke transities die in Zuid-Nederland én mondiaal spelen en marktpartijen in staat stellen (inter)nationale marktkansen te benutten. Onder Zuid-Nederland worden de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland verstaan.
De tweede openstelling van 2023 staat overigens nog tot en met 17 november 2023 (17.00 uur) open voor het indienen van aanvragen gericht op de vijf eerdergenoemde transities. Potentiële aanvragers wordt aangeraden om voorafgaand aan het indienen van een aanvraag eerst het oriëntatieformulier in te vullen en deze te bespreken met Stimulus Programmamanagement.
Terug naar overzichtContactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl