Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
25

Oproep voor onderzoek naar erfelijke hartziekten

Deze oproep is gericht op het voorkomen van de ernstige symptomen van erfelijke hartziekten (zoals hartritmestoornissen, plotse hartdood of hartfalen), het bieden van optimale begeleiding én het ontwikkelen van nieuwe behandelingen.

Binnen de oproep is financiering beschikbaar voor onderzoek dat inzichten en resultaten oplevert die de relevante partijen gaan gebruiken voor het verbeteren van vroege detectie, risicopredictie en nieuwe behandelingen. De oproep omvat drie onlosmakelijk verbonden subthema’s:

  • Vroeg opsporen: Erfelijke hartziekten kunnen plotseling en op jonge leeftijd ernstige symptomen of dood veroorzaken. Obductie en DNA-onderzoek bij jonge overledenen worden in Nederland niet altijd uitgevoerd, wat verbetering vereist. Ook moeten familieleden beter opgespoord en uitgenodigd worden voor genetische counseling, met nadruk op interdisciplinaire samenwerking;
  • Risicopredictie: De huidige kennis is onvoldoende om goed te voorspellen wie wanneer klachten krijgt bij een erfelijke hartziekte. Dit maakt behandelbeslissingen complex en kan leiden tot over- of onderbehandeling. Betere risicopredictie kan de kwaliteit van leven verbeteren en de zorg optimaliseren. Meer inzicht in genetische en niet-genetische oorzaken is nodig, evenals betere data-infrastructuur op nationaal niveau;
  • Therapie: De huidige behandelingen bestaan uit leefstijladviezen, medicatie en/of ICD’s, maar hebben nadelen en zijn niet altijd effectief. Het verbeteren van de kwaliteit van leven en ontwikkelen van nieuwe behandelingen, inclusief gentherapieën, is noodzakelijk. Innovatief onderzoek kan leiden tot betere overlevingskansen en perspectief op genezing voor een bredere groep patiënten.

Het onderzoek moet worden uitgevoerd door een consortium met daarin altijd een hoofdaanvrager, één of meer medeaanvragers en twee of meer cofinanciers, mogelijk aangevuld met één of meer samenwerkingspartners en minimaal twee ervaringsdeskundigen. Het consortium dient interdisciplinair samengesteld te zijn. Dit betekent dat de hoofdaanvrager en medeaanvrager(s) samen minimaal twee van de drie wetenschapsgebieden (alfa, bèta, gamma) moeten vertegenwoordigen, waaronder altijd de bètawetenschappen.

Hoogleraren, universitair (hoofd)docenten, lectoren en andere onderzoekers met een vergelijkbare functie mogen als hoofd- of medeaanvrager optreden als zij in vaste dienst zijn (en derhalve een bezoldigd dienstverband voor onbepaalde tijd hebben) of een tenure track overeenkomst hebben bij één van de onderstaande organisaties:

  • universiteiten gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;
  • universitair medische centra;
  • hogescholen;
  • KNAW- en NWO-instituten;
  • het Nederlands Kanker Instituut;
  • het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen;
  • NCB Naturalis;
  • Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL);
  • Prinses Máxima Centrum.

Een hoofdaanvrager mag slechts één aanvraag binnen de oproep indienen in de hoedanigheid van hoofdaanvrager. Een hoofdaanvrager mag daarnaast binnen de oproep maximaal één keer als medeaanvrager deelnemen aan een ander consortium. Een medeaanvrager mag in maximaal twee consortia als medeaanvrager deelnemen.

Het beschikbare budget voor deze call is totaal € 7.816.000. De subsidie bedraagt maximaal 90% van de totale projectomvang. De minimale cofinancieringseis bedraagt 10% van het totale projectbudget (in kind/in cash) en moet afkomstig zijn van een private partij. De maximale looptijd van het voorgestelde project is zes jaar.

Aanvragen kunnen worden ingediend via ISAAC, het digitale aanvraag- en rapportagesysteem van NWO. De aanvraagprocedure bestaat uit twee stappen: het indienen van deelaanvragen (fase 1) en het indienen van de volledige aanvraag (fase 2). De deadline voor het indienen van deelaanvragen is 24 september 2024. Een volledige aanvraag kan alleen worden ingediend door hoofdaanvragers die in fase 1 een deelaanvraag hebben ingediend die door NWO is geselecteerd om door te gaan naar fase 2. De deadline voor het indienen van de volledige aanvraag is 27 mei 2025.

Terug naar overzicht