Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
25

IPCEI-regeling open voor waterstoftechnologieprojecten

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de regeling Important Projects of Common European Interest (IPCEI) gewijzigd in verband met een openstelling voor Nederlandse belangrijke projecten op het gebied van waterstoftechnologie.

De IPCEI-regeling wordt van 25 februari 2022 (9.00 uur) tot en met 11 maart 2022 (17.00 uur) opengesteld voor waterstoftechnologieprojecten. Het subsidieplafond voor deze openstelling bedraagt € 35 miljoen. Dit bedrag wordt verdeeld op volgorde van rangschikking van de aanvragen.

Aanleiding
Het kabinet heeft de ambitie om Nederlandse ondernemingen en/of onderzoeksorganisaties financieel te ondersteunen om deel te kunnen nemen aan verschillende Important Projects of Common European Interest (IPCEI). Dergelijke projecten bestaan uit meerdere nationale belangrijke projecten van ondernemingen en/of onderzoeksorganisaties uit diverse lidstaten van de Europese Unie (EU) en/of de Europese Economische ruimte (EER) die complementair zijn aan elkaar.

Met de IPCEI-regeling beoogt EZK om financiële ondersteuning te geven aan Nederlandse belangrijke projecten die zich richten op bepaalde gebieden. De nu gepubliceerde wijziging zorgt ervoor dat in het vervolg ook Nederlandse belangrijke projecten op het gebied van waterstoftechnologie voor subsidie in aanmerking kunnen komen.

Doelstelling
Het doel van de nieuwe openstelling is om de ontwikkeling van innovatieve technologieën voor productie, gebruik, opslag, transport en distributie van waterstof te stimuleren. Een te ondersteunen project moet erop gericht zijn om de belangrijkste prestatie-indicatoren van verschillende innovatieve technologieën te verbeteren en om processen en technologieën te ontwikkelen en te testen die nodig zijn voor massaproductie van elektrolysers, tanks, brandstofcellen en andere fabrieken en componenten.

De (deel)projecten, waaronder het Nederlands belangrijke project, dienen zich uit te strekken over zogenaamde RDI-activiteiten (FID-toepassingen waarbij (proef)fabrieken worden getest onder realistische en industriële omstandigheden). Hiermee wordt invulling gegeven aan de waterstofstrategieën van de EU en Nederland om via ontwikkeling en opschaling van waterstof een belangrijke bijdrage te leveren om klimaatdoelen te behalen en Europese samenwerking op het gebied van R&D en innovatie in koolstofarme waterstof te promoten.

Op grond van de IPCEI-regeling kunnen Nederlandse belangrijke projecten voor subsidie in aanmerking komen die in voldoende mate een bijdrage leveren aan dit type Europees belangrijk project, voor zover de subsidiabele activiteiten bestaan uit onderzoek en ontwikkeling en/of de eerste industriële toepassing van innovatieve producten of diensten door een onderneming die voor het verrichten van deze activiteiten als directe partner is vermeld.

Terug naar overzicht