Nieuws
25
Keijzer informeert Kamer over diverse financieringsonderwerpen
Staatssecretaris Keijzer (EZK) heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over diverse financieringsonderwerpen.
In de brief gaat de staatssecretaris in op de acties die al voor het uitbreken van de coronacrisis waren aangekondigd. Met deze acties worden stappen gezet om de mkb financieringsmarkt structureel beter te laten werken, en zo te zorgen dat ondernemers beter toegang krijgen tot financiering.
Het gaat concreet om de al aangekondigde regionale verankering van de regeling Vroegefasefinanciering (VFF), wat ten gunste komt aan de financieringsmogelijkheden van ondernemers in de vroege fase en het aanbod transparanter maakt. Hiervoor stelt het Rijk bovendien € 30 miljoen beschikbaar voor de komende drie jaar.
Verder heeft Keijzer onderzoek laten doen naar de acties ter versterking van de durfkapitaalmarkt, een kredietregister en zekerheden.
Aanbod durfkapitaal vroege fase vergroten
Het onderzoek laat zien dat er in de Nederlandse durfkapitaalmarkt dingen goed gaan, maar dat er ook verbeteringen mogelijk zijn. Wat betreft het aanbod van durfkapitaal voor de vroege fase liggen er kansen bij particulieren die een vermogen hebben opgebouwd (potentiële informele investeerders). Zij zijn vaak onvoldoende bekend met de mogelijkheden van informal investing en onvoldoende op de hoogte van het beschikbare overheidsinstrumentarium, zoals de Seed Business Angel-regeling (SBAF). Het loont daarom om de bekendheid van durfinvesteren en het bestaande overheidsinstrumentarium bij deze groep te vergroten.
Om particulieren te stimuleren (een deel van) hun vermogen te investeren in startende ondernemingen bestond tot eind 2012 een fiscale durfkapitaalregeling, ook wel de Tante-Agaath regeling genoemd. De onderzoekers doen voldoende aanbevelingen om de durfkapitaalmarkt op niet-fiscale wijze te sterken. Deze aanbevelingen zullen grotendeels overgenomen worden.
Verbeteringen t.a.v. matching vraag- en aanbodkant
Aan de vraagkant (ondernemer) vormt het gebrek aan kennis en ervaring met het zoeken naar - en ophalen van - financiering een knelpunt. Om ondernemers te ondersteunen stellen de onderzoekers dat het van belang is om programma’s, waarin investeringsgereedheid van de onderneming centraal staat, landelijk dekkend te maken. Deze aanbeveling volgt Keijzer op.
Aan de aanbodkant constateren de onderzoekers dat in veel gevallen informele investeerders, vaak oud-ondernemers, veel van succesvol ondernemen weten, maar dat ze minder kennis hebben van investeren in andere ondernemingen. De onderzoekers adviseren derhalve om ondersteuning en opleiding te bieden voor beginnende informele investeerders.
Het kabinet geeft invulling aan deze aanbeveling door kennisuitwisseling tussen ervaren en beginnende informals te stimuleren. Keijzer is daaromin gesprek met het RVO om de Seed Business Angel faciliteit beter te laten aansluiten op de manier waarop informele investeerders investeren en open te stellen voor meer dan twee business Angels, zodat juist kennisuitwisseling gestimuleerd wordt. Voor het bieden van een opleiding of ondersteuning - die verder gaat dan het stimuleren van kennisuitwisseling tussen ervaren en beginnende informals - ziet het kabinet vooral een rol weggelegd voor de markt. Enerzijds omdat in de markt al dergelijke opleiding wordt aangeboden en anderzijds omdat het informele investeerders niet ontbreekt aan financiële middelen om deze kennis of ondersteuning in te kopen.
Zie voor de kamerbrief: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/02/23/diverse-financieringsonderwerpen
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl