Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
24

Wijziging instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten

Er is een wijziging van de Beleidsregels instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten (IWR) gepubliceerd.

Het betreft een verruiming van de doelgroep met certificaathouders van aandelen in een NSW-NV of NSW-BV, een aanpassing met betrekking tot de samenloop met de fiscale aftrek voor monumentenpanden, én een aantal kleinere (overwegend technische) aanpassingen en verduidelijkingen.

Verruiming van de doelgroep met certificaathouders
Op grond van het beleidskader was het al mogelijk dat subsidie wordt aangevraagd door aandeelhouders van een naamloze of besloten vennootschap. Het gaat hier kortgezegd om een naamloze of besloten vennootschap die een landgoed in de zin van de Natuurschoonwet 1928 als het belangrijkste of enige bezit heeft en waarvan de werkzaamheden uitsluitend of hoofdzakelijk bestaan uit de instandhouding van dat landgoed (NSW-NV, respectievelijk NSW-BV). Deze aandeelhouders kunnen op grond van het beleidskader (naar rato van hun aandeel in de NSW-NV of NSW-BV die het landgoed in eigendom heeft) subsidie aanvragen ten behoeve van de rijksmonumenten met een woonfunctie die deel uitmaken van het landgoed.

Met de nu gepubliceerde wijziging is mogelijk gemaakt dat ook certificaathouders van aandelen in een NSW-NV of NSW-BV (op gelijke voet als aandeelhouders) subsidie kunnen aanvragen op grond van het beleidskader. Tussen een certificaathouder en een aandeelhouder mag verschil in zeggenschap bestaan, maar de certificaathouder moet eenzelfde belang hebben bij de waardeontwikkeling van de aandelen als een aandeelhouder.

Aanpassing met betrekking tot de subsidiabele kosten
Paragraaf 5 is aangepast ter voorkoming van misverstanden. Zo is een zin geschrapt die zo geïnterpreteerd kon worden dat op grond van het beleidskader alleen de kosten uit de Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten subsidiabel zijn die ook subsidiabel zijn bij de Subsidieregeling instandhoudingskostenmonumenten (SIM). Dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling, want het beleidskader heeft behalve op onderhoudswerkzaamheden en klein herstel, waartoe de SIM zich beperkt, ook betrekking op restauratiewerkzaamheden.

Verder zijn enkele bepalingen toegevoegd die de toepassing van de Leidraad voor het beleidskader nader duiden. De Leidraad bevat namelijk een aantal passages die specifiek op de SIM zijn toegesneden, en die dus niet van toepassing zijn op dit beleidskader. Het gaat ten eerste om de passages van de Leidraad die betrekking hebben op de indieningsvereisten voor een subsidieaanvraag op grond van de SIM (met name het meerjarige instandhoudingsplan). In de tekst van het beleidskader is verduidelijkt dat een eigenaar geen meerjarig instandhoudingsplan bij de aanvraag hoeft te voegen.

Ten tweede gaat het om een aantal passages over de beperking van de subsidiabele kosten voor groene monumenten, specifiek voor de SIM. Voor groene monumenten zijn om budgettaire redenen niet alle in de Leidraad opgenomen instandhoudingskosten subsidiabel gesteld voor de SIM. Die beperking geldt niet voor het beleidskader. Het beleidskader beperkt de subsidiabele kosten voor groene monumenten overigens wel tot de kosten van instandhoudingswerkzaamheden aan dat deel van groene monumenten dat is aan te merken als een tot het rijksmonument met een woonfunctie behorende tuin.

Aanpassing met betrekking tot samenloop subsidie en fiscale aftrek voor monumentenpanden
Ook is een aanpassing gedaan met betrekking tot de mogelijke samenloop tussen de met ingang van 1 januari 2019 vervallen fiscale aftrek van uitgaven voor monumentenpanden en de per die datum ingevoerde subsidie op grond van het beleidskader.

Deze samenloop kan zich voordoen doordat op grond van het beleidskader subsidie wordt verstrekt voor kosten die zien op werkzaamheden die in 2019 zijn uitgevoerd, terwijl voor de toepassing van de fiscale aftrek het moment van betaling van de kosten bepalend is. Zo zou in theorie voor kosten die in 2018 zijn vooruitbetaald ten aanzien van werkzaamheden die in 2019 worden uitgevoerd zowel fiscale aftrek als een subsidieaanvraag mogelijk zijn. Nu is bepaald dat geen subsidie kan worden aangevraagd voor kosten waarvoor over het jaar 2018 nog de fiscale aftrek kan worden toegepast.

Terug naar overzicht