Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
24

FOM kent € 12 miljoen toe aan zes onderzoekprogramma's

Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) heeft binnen de Vrije FOM-programma's in totaal € 12 miljoen toegekend aan zes nieuwe onderzoeksprogramma's. De onderzoeksgroepen zullen gaan werken aan gebieden waarop de Nederlandse natuurkunde internationaal uitmunt en waarvan het wetenschappelijk en maatschappelijk belang duidelijk aanwezig is. In totaal waren er 22 aanvragen ingediend. De ronde sloot op 25 februari 2014.

Op basis van mondelinge presentaties, adviezen van commissies en een scherpe beoordeling door internationale experts van de wetenschappelijke kwaliteit van de aanvragen, heeft het bestuur van FOM de hoogst eindigende aanvragen gehonoreerd. Het bestuur was zeer onder de indruk van de kwaliteit van alle voorstellen, maar binnen het beschikbare budget was het niet mogelijk om meer voorstellen te honoreren.

De gehonoreerde projecten zijn de volgende:
• Higgs as a probe and portal - prof.dr. Eric Laenen (Nikhef);
• Two-dimensional semiconductor crystals - prof.dr. Harold Zandvliet (MESA+ Institute for Nanotechnology, UT);
• Exciting exchange - prof.dr. Theo Rasing (RU);
• Magnon spintronics - dr. Rembert Duine (UU);
• Observing the big bang: the quantum universe and its imprint on the sky - prof.dr. Ana Achúcarro (LEI);
• The signal is the noise: seeking physical origins of fluctuation in organism-scale behaviour - dr. Tom Shimizu (AMOLF). 

Vanaf 2014 zijn er alleen nog indienrondes in de even jaren. In 2015 is er dus geen ronde, in 2016 wel weer.

De belangrijkste doelstelling van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) is het bevorderen van natuurkundig onderzoek in Nederland. Wetenschappelijke nieuwsgierigheid en bijdragen aan de Nederlandse kenniseconomie zijn daarbij belangrijke motieven voor financiering van onderzoek. Vrije FOM-programma's zijn bedoeld voor top-onderzoek met een overtuigende fysische en/of technisch-fysische doelstelling. De voornaamste kenmerken zijn - naast wetenschappelijke kwaliteit - focus, kritische massa en cohesie.

Terug naar overzicht