Nieuws
24
ZonMw komt met oproep voor samenwerking eerste lijn
Deze centrale onderzoeksvraag wordt ondersteund door de volgende deelvragen:
- Wat zijn beoogde en onvoorziene effecten van de (verdere) ontwikkeling en versterking van de wijksamenwerkingsverbanden?
- Wat zijn de beoogde en onvoorziene effecten van de (verdere) ontwikkeling en versterking van de regionale eerstelijnssamenwerkingsverbanden?
De uitkomsten van het onderzoek zullen voor verschillende stakeholders tot specifieke aanbevelingen leiden. Deze aanbevelingen dienen passend te zijn bij de werkzaamheden, activiteiten en rollen van deze stakeholders. De effecten van het anders organiseren en samenwerken in de eerste lijn dienen te leiden tot aanbevelingen op de volgende drie niveaus: betekenis en gebruik van de uitkomsten voor de praktijk, uitvoering van beleid én beleidsontwikkeling.
Op basis van de oproep zal ZonMw één multidisciplinair consortium selecteren en financieren. De hoofdaanvrager moet verbonden zijn aan een in Nederland gevestigd(e) onderzoeksorganisatie, universiteit, universitair medisch centrum, niet-academisch ziekenhuis, hogeschool, zorginstelling of een patiëntenorganisatie. De partijen en expertises die betrokken worden, dragen bij en/of zijn essentieel voor het onderzoeken en beantwoorden van de centrale onderzoeksvraag en de deelvragen uit de oproep.
Het consortium dient te bestaan uit minimaal vijf samenwerkende organisaties en/of netwerken, met de volgende (onderzoeks)expertise:
- ruime ervaring met het opzetten en uitvoeren van grootschalig onderzoek;
- ervaring met kwalitatieve vormen van onderzoek, met name mixed methods;
- kennis van onderzoeksmethoden naar samenwerkingsverbanden in de zorg, met name de eerste lijn (op zowel wijk- als regioniveau);
- ervaring met onderzoek naar 'gelijke kansen op gezondheid voor iedereen';
- ervaring om vanuit burgerperspectief (inwoners/burgers/patiënten en hun naasten) onderzoek te doen in relatie tot de zorgbelofte in de eerste lijn;
- ervaring met onderzoek binnen het sociaal domein;
- ervaring met onderzoek naar zorginnovatie;
- ervaring met onderzoek naar veranderkunde.
Er zal dus één subsidieaanvraag worden gehonoreerd. Er is maximaal € 3,5 beschikbaar. De looptijd van het project is maximaal achttien maanden (tot uiterlijk 31 december 2026).
Om deel te kunnen nemen aan het consortium en een subsidieaanvraag in te kunnen dienen, is deelname aan twee collaboratieve workshopdagen voor de potentiële deelnemers aan het consortium verplicht. Deze workshopdagen vinden plaats in Utrecht op 14 februari 2025 en 7 maart 2025. Tijdens de workshopdagen wordt een verdere toelichting gegeven op het ZonMw-programma en de subsidieoproep en wordt een mogelijke samenwerking met deelnemers verkend. Tevens worden cruciale eerste afspraken voor gezamenlijke uitwerking van de subsidieaanvraag gemaakt.
De oproep wordt naar verwachting op 6 februari 2025 gepubliceerd. De deadline is 15 april 2025.
Zie voor meer informatie: https://www.zonmw.nl/nl/nieuws/vooraankondiging-subsidieoproep-voor-onderzoek-samenwerking-eerste-lijn-met-verplichte
Terug naar overzichtContactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl