Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
23

ZonMw-oproep Programma Forensische Geneeskunde

Het doel van deze oproep, 'Kwaliteitsverbetering Forensische Geneeskunde: taakherschikking', is het werven van één project waarin nader in kaart wordt gebracht welke taken, op welke wijze, onder welke omstandigheden, door wie kunnen worden uitgevoerd in de forensische geneeskunde, zonder in te boeten aan kwaliteit.

Daarnaast brengt het project in kaart wat de meerwaarde is van de taakherschikking voor het oplossen van het capaciteitsprobleem, en wat de succesfactoren, belemmeringen en risico's van taakdifferentiatie zijn én wat de effecten van taakherschikking zijn op de verantwoordelijkheden van de forensisch arts (onder andere supervisie taken) en de effecten op de ongelijkmatige werkverdeling in een dag of week vanwege 24/7 dienstverlening van de organisatie.

Aanvragen kunnen worden ingediend door universiteiten, umc’s, hogescholen en andere onderzoeksorganisaties die ervaring hebben op het gebied van forensisch (medisch) onderzoek of met de ontwikkeling van adviesrapporten. Ook uitvoerders van een wettelijke taak/belangenorganisaties die voor dit project belangenbehartigende activiteiten uitvoeren én (publiek gefinancierde) onderwijsinstellingen die onderwijsactiviteiten uitvoeren voor dit project komen in aanmerking. Andere organisaties, zoals Nederlandse zorginstellingen komen ook in aanmerking.

Er moet worden samengewerkt met GGD’en, eerstelijns forensisch artsen, (forensisch) verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, physician assistants en basisartsen en de betreffende beroepsverenigingen. Waar relevant wordt samengewerkt met aanpalende stakeholders.

De subsidie wordt verstrekt voor een project resulterend in een adviesrapport. Het uitgangspunt is dat het adviesrapport bruikbaar is voor GGD-regio’s en andere forensische geneeskundige dienstverleners en dat zij zelf aan de slag kunnen om taakherschikking verder toe te passen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van de informatie verkregen uit de pilots die op dit terrein zijn uitgevoerd. 
Concreet moet het onderzoek zijn gericht op beantwoording van kennishiaat drie uit de FMG-kennisagenda: ‘Wat zijn de mogelijkheden van taakherschikking binnen de forensische geneeskunde en toeleiding naar en ondersteuning van de forensisch arts?’.

Er is een budget van € 350.000 beschikbaar waarmee één project met een looptijd van maximaal 18 maanden wordt gefinancierd. 
Aanvragen kunnen tot en met 9 maart 2023, 14.00 uur worden ingediend via MijnZonMw.

Terug naar overzicht