Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
23

Nauwelijks SDE++-aanvragen voor 'groene' waterstof verwacht

Het Besluit stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++) gaat 24 november voor het eerst open voor subsidieaanvragen. Er worden echter nauwelijks aanvragen voor 'groene' waterstof verwacht, zo meldt Het Financieele Dagblad (FD).

De inschrijving door bedrijven met waterstofambities zal 'zwaar teleurstellend' zijn, voorspelt Hans Grünfeld, directeur van de belangenvereniging voor grootverbruikers VEMW. Ook H2-platform, een samenwerkingsverband van meer dan 30 bedrijven en organisaties die zich bezighouden met waterstof, verwacht nauwelijks aanvragen.

'Niet rendabel'
De voorwaarden waaronder bedrijven subsidie kunnen krijgen, zijn onder druk van de Europese Commissie namelijk zo sterk uitgekleed, dat er geen rendabele business case te maken is voor de productie van waterstof op basis van groene stroom, zegt Grünfeld in het FD.

Bij het maken van waterstof in Nederland zal de CO2-uitstoot vooralsnog alleen maar toenemen, zo meent de Europese Commissie. Dat komt omdat er nog te weinig groene stroom in Nederland beschikbaar is voor die nieuw te bouwen waterstoffabrieken. Die zullen dus vooral gaan draaien op stroom die is opgewekt met aardgas of kolen en dat leidt tot extra CO2-uitstoot, niet tot de gewenste besparing.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) was eerder ook al heel kritisch op de oorspronkelijke plannen van het kabinet om nieuwe waterstoffabrieken te gaan subsidiëren via de SDE++. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) versoberde de regeling daarop tot het punt dat bedrijven geen interesse meer lijken te hebben.

Andere steunmechanismes
Als er inderdaad niet of nauwelijks SDE++-aanvragen voor waterstof komen, betekent dat een belangrijke tegenvaller voor het kabinet, dat waterstof een cruciale techniek vindt voor de energietransitie in de komende jaren. Het afgelopen jaar lanceerden bedrijven en consortia dan ook talrijke plannen voor grote waterstoffabrieken. Alleen al voor de nieuwe fabrieken die nu op de tekentafel liggen, zouden enkele miljarden euro's subsidie nodig zijn. Dat geld lijkt er nu dus niet te gaan komen.

De industrie pleit daarom voor andere steunmechanismes, zoals een aanbestedingsmodel dat vergelijkbaar is met de uitrol van wind op zee in Nederland. 'Dit kan via een directe fysieke koppeling, bijvoorbeeld een offshore windpark met een elektriciteitskabel die landt bij een elektrolyser in een industrieel cluster als Zeeland of Rotterdam,' zegt een woordvoerder van het Deense Orsted.

Deze week zal Wiebes in een Kamerbrief meer uitleg geven over de wind op zee-agenda van Nederland na 2030, waarin ook de uitkomst van een onderzoek naar de mogelijkheden om windenergie op zee en waterstof te combineren wordt gedeeld, aldus het FD.

Zie ook: https://fd.nl/weekend/1364504/nauwelijks-aanvragen-voor-subsidie-waterstof

Terug naar overzicht