Nieuws
23
Oproep geopend voor NWA-programma 'Polair Toerisme'
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft weer een call gepubliceerd in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het betreft de call 'Polair Toerisme'.
Antarctisch toerisme neemt toe in intensiteit, diversiteit en geografische reikwijdte. Het programma Polair Toerisme (PT-REPAIR) bevordert onderzoek naar polair toerisme om onze kennis van de (cumulatieve) impacts van toerisme en beleidsinterventies op het gebied van Antarctisch toerisme te vergroten. Dit ter ondersteuning van het Antarctisch Verdragssysteem en de Nederlandse Polaire Strategie.
PT-REPAIR omschrijft vier lijnen die alle voorstellen van fase I moeten inpassen:
- actuele en toekomstige ontwikkelingen in/van Antarctisch toerisme (inventarisatie van trends);
- negatieve en positieve effecten van Antarctisch toerisme ter plekke, inclusief cumulatieve impacts (inventarisatie van impacts). In het bijzonder aandacht voor biodiversiteit, klimaat, wilderniswaarden en vervuiling, naast wettelijke, ethische en maatschappelijke waarden;
- effectieve strategie voor Antarctisch toerismemanagement (handelingsperspectief en scenario’s). Governance-handelingsopties en scenario’s zijn noodzakelijk voor effectieve bescherming van de waarden van het Antarctisch Verdragssysteem en de Nederlandse Polaire Strategie;
- door de kennis over impacts en handelingspersectieven te delen komt er een integraal kader voor concrete beleidsopties en -aanbevelingen (kennis voor concreet handelen).
De focus van het onderzoek ligt op Antarctica.
In aanmerking komen brede consortia van kennisinstellingen, maatschappelijke stakeholders en praktijkpartijen. Deze consortia werken interdisciplinair, waarbij de hele kennisketen van fundamenteel tot toegepast en praktijkgericht onderzoek is vertegenwoordigd. Implementatie van de verwachte resultaten dient specifiek benoemd te worden en onderdeel uit te maken van de onderzoeksvoorstellen.
Praktijkpartijen en doelgroepen worden op een zinvolle wijze betrokken in het onderzoek om de kans op maatschappelijke impact te vergroten. Consortia betrekken daarnaast een breed palet van disciplines zodat inzichten uit bijvoorbeeld biologie, toerismestudies, rechten, internationale betrekkingen, bestuurskunde, planologie, sociologie en milieuwetenschappen worden samengebracht met kennis over systemen en over de sociale en fysieke omgeving.
De oproep bestaat uit twee fasen:
- fase I: volledige aanvragen;
- fase II: aanvraag voor een overkoepelend syntheseproject door de gezamenlijke consortia.
Momenteel is fase I (volledige aanvragen) geopend. Voor een onderzoeksvoorstel in fase I van de oproep kan minimaal € 900.000 en maximaal € 1.018.950 worden aangevraagd voor een project met een maximale looptijd van 60 maanden. De verwachting is dat vier onderzoeksprojecten kunnen worden gehonoreerd in fase I. Fase II vindt in 2024 plaats. Aanvragen voor fase I kunnen tot en met 24 maart 2022 worden ingediend.
Zie voor meer informatie: https://www.nwo.nl/calls/nationale-wetenschapsagenda-thema-polair-toerisme
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl