Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
23

Utrecht publiceert nieuwe regeling verplaatsing landbouwbedrijven

Deze beide subsidiemogelijkheden zijn nu samengevoegd tot één regeling voor het verplaatsen van veehouderijen ten behoeve van de reductie van stikstofemissies en de uitbreiding van het Natuurnetwerk Nederland. Tegelijk met deze samenvoeging is de regeling aangepast aan de Omgevingswet en wordt de hoogte van het subsidiebedrag afhankelijk van twee prestatie-eisen. Door de ontwikkelingen in het staatsteunrecht is de beëindigingsparagraaf van de Subsidieregeling verplaatsing- en beëindiging veehouderij inmiddels achterhaald, zodat deze paragraaf komt te vervallen.

Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan landbouwers. Geen subsidie wordt verstrekt aan een grote onderneming.

Subsidie kan worden verstrekt voor de verplaatsing van een landbouwbedrijf. Om in aanmerking te komen moet de huidige locatie van het landbouwbedrijf in de provincie Utrecht liggen. De hervestigingslocatie bevindt zich op ten minste 500 meter afstand tot een Natura 2000-gebied, buiten het Natuurnetwerk Nederland en buiten de Groene Contour. De verplaatsing leidt tot of draagt bij aan stikstofreductie in één of meer voor stikstof gevoelige habitats in Natura-2000-gebieden en/of de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland.

De totale vergoeding van de subsidiabele kosten mag niet meer bedragen dan € 20.000 voor elke door de bedrijfsverplaatsing vrijgekomen hectare agrarische gebruikte grond binnen het NNN of de Groene Contour en € 30.000 voor door de bedrijfsverplaatsing gerealiseerde reductie van 1 mol stikstof per hectare per jaar op stikstofgevoelige habitats binnen Natura 2000-gebieden. De subsidie bedraagt ten hoogste € 500.000.

De volgende bedrijfsmatige kosten komen voor subsidie in aanmerking:

  • a. kosten voor voorbereiding waaronder in ieder geval notaris-, kadastrale, makelaars- en advieskosten voor het opstellen van het financieel plan met een begroting inclusief accountantsverklaringen;
  • b. kosten van het demonteren, verhuizen en weer opbouwen van bestaande installaties en faciliteiten;
  • c. kosten voor investeringen.

Het subsidiepercentage bedraagt maximaal 100% van de subsidiabele kosten (voor kosten genoemd onder a en b) en maximaal 65% van de subsidiabele kosten genoemd onder c, Dit laatste percentage bedraagt maximaal 80% voor jonge landbouwers.

Voor 2024 is een budget van € 700.000 vastgesteld. Aanvragen kunnen van 24 juli 2024 tot en met 30 september 2024 worden ingediend bij de provincie Utrecht. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Terug naar overzicht