Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
21

Oproep Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap

Binnen het programma wordt wetenschappelijk onderzoek verricht ten behoeve van de politie. Vanaf 2015 vormt een Strategische Onderzoeksagenda voor de Politie het kader voor dat onderzoek. Deze wordt vierjaarlijks opgesteld door de Politieacademie en na advies van de Politieonderwijsraad vastgesteld door de minister van Justitie en Veiligheid.

De Politieacademie doet zelf toegepast wetenschappelijk onderzoek naar thema's van de onderzoeksagenda. Het onderzoek dat daarnaast wordt uitbesteed aan universiteiten en onderzoeksinstellingen vormt het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Dit onderzoeksprogramma vervult een brugfunctie tussen wetenschap en politie. De bedoeling is wetenschappelijk onderzoek te laten verrichten dat leidt tot een daadwerkelijk betere politiepraktijk. Er is daarom veel aandacht voor kennisbenutting. Het programma heeft een onafhankelijk karakter en wordt gefinancierd met een jaarlijkse bijdrage van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het onderzoeksprogramma wordt jaarlijks geactualiseerd, mede op basis van de jaarlijkse Call: een open inschrijving op nader uitgewerkte onderzoeksthema’s van de Strategische Onderzoeksagenda. De jaarlijkse Call is daarmee richtinggevend voor de open inschrijving van dat jaar.

Aanvragen in het kader van de jaarlijkse Call kunnen worden ingediend door kennis- en onderzoeksinstellingen. Er geldt een maximum van twee ideeën per onderzoeksinstelling (bij universiteiten telt een vakgroep als onderzoeksinstelling). Bij voorkeur vindt onderzoek plaats door diverse wetenschappelijke disciplines (niet alleen de sociologie, rechtswetenschap en criminologie, maar ook bijvoorbeeld psychologie, antropologie en bedrijfseconomie). Er kan ook worden samengewerkt met onderzoekers van politie en/of Politieacademie.

De hoogte van de subsidie wordt per geval bepaald. Onderzoeken variëren van kleine verkenningen van ongeveer € 25.000 tot grootschaliger onderzoeken van meer dan € 100.000.

Aanvragen kunnen na publicatie van een Call per e-mail worden ingediend bij de Politieacademie. De Call 2023 is de eerste Call van de nieuwe Strategische Onderzoeksagenda voor de Politie 2023-2026. De politie heeft haar kennisbehoefte voor de komende jaren geordend op vier strategische kennisthema’s: de politieorganisatie, maatschappelijk interactie, de politiecapaciteit en veranderkracht. In deze Call wordt aandacht gevraagd voor veranderkracht binnen de politie. Dit thema is opgesplitst in twee delen, met ieder weer verschillende subthema’s waarop binnen deze Call onderzoeksideeën worden gevraagd:

  • 1. De politie als lerende organisatie:
    • Leren en opleiden;
    • Kennis ten behoeve van personeelsbeleid: inclusiviteit en ‘binden en boeien’.
  • 2. Reageren op ontwikkelingen in een veranderende omgeving:
    • Jeugdcriminaliteit;
    • Politie buiten de Randstad.


De deadlines voor de Call 2023 zijn:

  • onderzoeksidee: 25 september 2023, 16.00 uur;
  • onderzoeksvoorstel: 5 februari 2024, 16.00 uur.

Terug naar overzicht