Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
18

Subsidie voor proeftuinen kind- en gezinsbescherming

Een goede verdere uitwerking van het Toekomstscenario vraagt om beproeven in de praktijk. Dit beproeven vond tot nu toe plaats in elf gesubsidieerde proeftuinen. In die proeftuinen zijn inmiddels ervaringen opgedaan, met name met het gezamenlijk ontwikkelen van integrale systeemgerichte werkwijzen en het realiseren van passende hulp (ook of in bepaalde gevallen juist voor volwassenen) bij de achterliggende problematiek.

Het Toekomstscenario krijgt steeds verder invulling, bijvoorbeeld met de ontwikkelrichting voor de inrichting van regionale veiligheidsteams. Voor verdere doorontwikkeling is het noodzakelijk dat essentiële onderdelen van het Toekomstscenario in 2025 in de praktijk verdiepend worden beproefd.

Het beproeven gebeurt door een in regionaal verband samenwerkende groep van organisaties op het gebied van zorg- en veiligheidsproblematiek, waaronder in ieder geval de daarbij aangesloten gemeenten, lokale teams, Veilig Thuis, een gecertificeerde instelling en de raad voor de kinderbescherming.

De regio voorziet in personeel en de nodige facilitaire zaken zodat de nieuwe werkwijze kan worden beproefd. Het personeel voert reguliere werkzaamheden uit en heeft daarnaast tijd nodig om de nieuwe werkwijze door te ontwikkelen. Bovendien zijn een teamleider en een projectleider nodig om de proeftuin te leiden en het (in samenwerking met het programma) ophalen, beschrijven en delen van de lessen uit de proeftuin.

Het voorgaande brengt aanvullende kosten met zich mee voor de in regionaal verband samenwerkende organisaties. De verwachting is dat zonder subsidie deze aanvullende kosten onvoldoende kunnen worden gedekt en de werkwijze daarom niet of onvoldoende wordt beproefd. De subsidie die op basis van deze regeling wordt verstrekt om het beproeven van essentiële onderdelen van de werkwijze Toekomstscenario in de praktijk te stimuleren.

Subsidie kan worden aangevraagd om daarmee de volgende activiteiten in 2025 uit te voeren:

  • I. Het beproeven en doorontwikkelen van de werkwijze Toekomstscenario, waarin wordt samengewerkt aan de veiligheid van gezinnen en huishoudens, en dit bevat drie hoofdelementen:
    • werken volgens de vier basisprincipes: gezinsgericht, rechtsbeschermend en transparant, eenvoudig en lerend;
    • op een integrale systeemgerichte manier, vanuit het bijbehorende vakmanschap;
    • door lokale teams, een netwerk van specialisten, een regionaal veiligheidsteam en expertiseplatforms.
  • II. Het bijdragen aan de landelijke ontwikkeling van de werkwijze Toekomstscenario door:
    • het delen van opbrengsten en geleerde lessen;
    • het leveren van een actieve bijdrage aan landelijke ontwikkelgroepen;
    • deelname aan landelijk georganiseerde monitoring en onderzoek.

Voor de regeling is € 5 miljoen beschikbaar. Per aanvrager die in aanmerking komt voor subsidie kan één subsidie van maximaal € 750.000 worden verstrekt.

Aanvragen indienen kan tot 1 december 2024 bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het beschikbare bedrag wordt naar evenredigheid verdeeld over het aantal toegewezen aanvragen, nadat op alle aanvragen is beslist.

Terug naar overzicht