Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
18

Kabinetsreactie op recente evaluaties fiscale regelingen

De afgelopen twee jaar zijn er meerdere evaluaties geweest van fiscale regelingen waarop vanwege de demissionaire status van het vorige kabinet nog geen kabinetsreactie is gegeven. In zijn brief gaat Idsinga daarom nu in op de recente evaluaties én de opvolging hiervan. Dit ook in het kader van de bredere aanpak van fiscale regelingen van dit kabinet.

Aanpak fiscale regelingen
Het belastingstelsel kent een groot aantal bijzondere regelingen en uitzonderingen die de belasting voor een bepaalde groep belastingplichtigen verminderen. In de afgelopen decennia is de fiscaliteit steeds meer als beleidsinstrument ingezet om maatschappelijke doelen te bereiken en maatwerk te kunnen leveren voor specifieke doelgroepen. Dit is volgens Idsinga begrijpelijk, maar maakt het belastingstelsel wel complexer voor burgers, bedrijven en de uitvoering.

Bovendien is een groot deel van de regelingen niet bewezen effectief en doelmatig en/of ingehaald door de tijd. Uit het ambtelijk rapport 'Aanpak fiscale regelingen' en recente evaluaties blijkt dat van de 116 beoordeelde regelingen er 12 geëvalueerd zijn als doeltreffend en doelmatig, 38 als onzeker en 33 als niet of beperkt doeltreffend en/of doelmatig. Daarnaast zijn er 24 regelingen als zeer complex beoordeeld voor de uitvoering. 33 regelingen zijn nog niet geëvalueerd.

Dit kabinet wil gezien het bovenstaande komen tot een minder complex en doelmatiger fiscaal stelsel. In het Hoofdlijnenakkoord is daarnaast een bezuiniging van € 250 miljoen opgenomen door het verder afbouwen van (negatief) geëvalueerde fiscale regelingen.

Kabinetsreactie recente evaluaties
De afgelopen tijd zijn acht evaluatierapporten gepubliceerd waarin een veelvoud aan fiscale regelingen is geëvalueerd en waarop vanwege de demissionaire status van het vorige kabinet nog geen beleidsinhoudelijke reactie is gegeven. In zijn brief gaat de staatssecretaris nu per evaluatie kort in op de uitkomsten en het vervolg.

Evaluatie 30%-regeling
De 30%-regeling is doeltreffend en levert een bijdrage aan het vestigingsklimaat en is deels doelmatig. De regeling levert een bijdrage aan het vestigingsklimaat, is succesvol in het aantrekken van kennismigranten en levert volgens de onderzoekers per saldo geld op. De onderzoekers bevelen aan om één vast forfait te hanteren om de uitvoeringslasten te beperken. Het kabinet geeft hier opvolging aan door het terugdraaien van de differentiatie en het invoeren van een vast forfait van 27%, zoals ook op Prinsjesdag 2024 al aangekondigd.

Evaluatie Innovatiebox
Uit de evaluatie van de Innovatiebox is gebleken dat deze grotendeels doeltreffend en deels doelmatig is ten aanzien van het bevorderen van het vestigingsklimaat. Verder is gebleken dat de regeling deels doeltreffend maar niet doelmatig is ten aanzien van het bevorderen van uitgaven aan research & development (R&D). Ook is de regeling kostenefficiënt voor zowel de uitvoering als de gebruikers en is de regeling bij (potentiële) gebruikers doorgaans bekend. De onderzoekers geven aan dat als algemene randvoorwaarde voor een doeltreffende en doelmatige Innovatiebox geldt dat het beleid daaromtrent voorspelbaar en stabiel is.

Dit kabinet stelt volgens Idsinga de verbetering van het vestigingsklimaat voorop. Innovatieve bedrijven en ondernemers moeten zich in Nederland willen blijven vestigen en hier ook (vervolg)investeringen doen. Daarvoor is duidelijk, stabiel en voorspelbaar beleid belangrijk. Het kabinet onderschrijft in dit kader dat het (primaire) doel van de Innovatiebox is: het bevorderen van het vestigings- en investeringsklimaat voor innovatieve ondernemingen. Gezien de waarneming van de onderzoekers dat de Innovatiebox daaraan bijdraagt, kiest dit kabinet ervoor om – in lijn met de aanbevelingen van het voorgaande kabinet – de bestaande regeling daarom in de huidige vorm voort te zetten.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2024/10/17/kamerbrief-kabinetsreactie-evaluaties-fiscale-regelingen

Terug naar overzicht