Nieuws
18
CPB: coronasteun kwam op tijd, maar ging te lang door
Terwijl de economie herstelde en de arbeidsmarkt verder verkrapte, bleven de steunmaatregelen bestaan en werden deze zelfs ten dele verruimd, waardoor de doelmatigheid ervan afnam. Afbouw van coronasteunregelingen bleek onder meer lastig vanwege gewekte verwachtingen bij het bedrijfsleven, maar ook omdat aanscherping in de vorm van gerichtere uitvoeringsregels moeilijk bleek.
Geleerde lessen
Als lessen voor toekomstige economische crises formuleert het CPB dat schokbestendige overheidsfinanciën en wendbare uitvoeringsorganisaties voorwaarden zijn om eventueel steunbeleid tijdig en gericht te kunnen vormgeven. Vooraf duidelijkheid over de omvang en de looptijd van de maatregelen helpt de overheid in de toekomst om steunbeleid tijdig af te bouwen.
Bij volgende crises is het ook belangrijk te voorkomen dat er automatisch naar de overheid wordt gekeken voor compensatie. Het aanhouden van voldoende buffers bij bedrijven en burgers verdient om die reden ook de aanbeveling om nieuwe schokken zelf op te kunnen vangen, zo stelt het planbureau.
Omvang kleiner
De omvang van het Nederlandse steunpakket was overigens kleiner dan in andere Europese landen, Japan en Angelsaksische landen. Dat is volgens het CPB ook in lijn met de kleinere economische impact van de coronacrisis in Nederland.
Het nu bekendgemaakte CPB-onderzoek toont de omvang en de economische effecten van de belangrijkste steunmaatregelen. Ongeveer 35% van de Nederlandse bedrijven hebben gebruikgemaakt van het belastinguitstel, de loonsubsidie NOW, de vastelastensubsidie TVL of de inkomensondersteuning Tozo. Horecabedrijven en organisaties en instellingen in de culturele sector maakten relatief het vaakst gebruik van regelingen.
Kijk voor meer informatie op: https://www.cpb.nl/economische-effecten-van-het-coronasteunbeleid-met-lessen-voor-toekomstige-crises#
Terug naar overzichtContactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl