Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
17

NWO-oproep vraaggedreven onderzoek door pps-consortia

Het doel van het programma is om impact te realiseren voor de economie, mens en samenleving in het licht van de maatschappelijke uitdagingen, zoals gedefinieerd in het missiegedreven innovatiebeleid. Het onderzoek moet altijd aansluiten bij één of meerdere Kennis- en Innovatieagenda’s (KIA’s) van het Missiegedreven Innovatie beleid (MIB). Het programma moet dienen als ontwikkelplek voor consortia van kennisinstellingen en private partijen, waaronder altijd minimaal één bedrijf, die een gedeelde kennis- en/of ontwikkelvraag gezamenlijk willen omzetten in een coherent impactgedreven onderzoeksvoorstel. De resultaten dragen bij aan het creëren van economische kansen, brede welvaart en maatschappelijke impact. Het gezamenlijk ontwerpen van het voorstel (co-design) en gezamenlijke uitvoering van het project (co-creatie) zijn van cruciaal belang om succesvolle onderzoeksprojecten te realiseren.

Aanvragen worden ingediend door een consortium bestaande uit een hoofdaanvrager, één of meer medeaanvragers en één of meer co-financiers (waaronder minimaal één bedrijf), mogelijk aangevuld met één of meer samenwerkingspartners. De hoofd- en medeaanvragers moeten afkomstig zijn van minimaal twee verschillende kennisinstellingen.

Als hoofd- of medeaanvrager mogen optreden: hoogleraren, universitair (hoofd)docenten, lectoren en andere onderzoekers met een vergelijkbare functie die in vaste dienst zijn (en derhalve een bezoldigd dienstverband voor onbepaalde tijd hebben) of een tenure track overeenkomst hebben bij één van de onderstaande organisaties:

  • universiteiten gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;
  • universitair medische centra;
  • hogescholen;
  • KNAW- en NWO-instituten;
  • het Nederlands Kanker Instituut;
  • het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen;
  • NCB Naturalis;
  • Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL);
  • Prinses Máxima Centrum.

Een hoofdaanvrager mag slechts één aanvraag indienen in de hoedanigheid van hoofdaanvrager. Een hoofdaanvrager mag daarnaast maximaal één keer als medeaanvrager deelnemen aan een ander consortium. Een medeaanvrager mag in maximaal twee consortia als medeaanvrager deelnemen.

Voor de oproep is een budget van € 7,5 miljoen beschikbaar. De subsidie bedraagt minimaal € 250.000 en maximaal € 750.000. Daarmee financiert NWO maximaal 50% van de totale projectomvang. De rest van het projectbudget wordt ingebracht via de verplichte cofinanciering. NWO financiert nooit minder dan 50% van de totale projectomvang. De looptijd van het voorgestelde project is minimaal twee jaar en maximaal zes jaar.

Aanvragen kunnen worden ingediend via ISAAC, het digitale aanvraag- en rapportagesysteem van NWO. De deadline is 5 november 2024.

Terug naar overzicht