Nieuws
17
ZonMw oproep verdiepend onderzoek Longitudinale effectmonitor JeugdzorgPlus
Bij ZonMw kunnen tot en met 15 april 2014 aanvragen worden ingediend voor de oproep verdiepend onderzoek binnen het programma Longitudinale effectmonitor JeugdzorgPlus. Tot en met 15 maart kunnen onderzoeksinstellingen en/of praktijkinstellingen met expertise in onderzoek aangeven dat ze een subsidieaanvraag willen indienen.
Om de opbrengsten van de JeugdzorgPlus instellingen in kaart te brengen en de kwaliteit van de JeugdzorgPlus te stimuleren is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), directie Jeugd en inbreng van de betrokken instellingen het programma Longitudinale effectmonitor JeugdzorgPlus ontwikkeld en in gebruik genomen. Voor deze kwaliteitsdoeleinden willen zij inzicht hebben in de vraag in welke mate deze jongeren profiteren van de geboden hulp en welke factoren een relatie onderhouden met de gemeten effecten van de aan hen geboden zorg. Dit programma richt zich op het opzetten en gebruiken van een longitudinale effectmonitor voor onderzoek in de JeugdzorgPlus. Op basis van de input van het ministerie van VWS en JeugdzorgPlus zijn drie onderzoeksonderwerpen voor de eerste subsidieoproep geformuleerd:
• Onderzoek naar kenmerken van de jongeren die deelnemen aan de monitor (die zogenaamde informed consent geven) en de jongeren die dat niet doen:
- Doel is om uitspraken te doen over de representativiteit van de deelnemende groep voor de totale populatie en daarmee de zeggingskracht van de gegevens in de monitor te kunnen duiden. Indien mogelijk wordt inzicht gegeven in de kenmerken van de groep die niet deelneemt aan de monitor. Vermoedelijk is deze groep ook lastiger in zorg te betrekken,
- Met het onderzoek wordt inzicht gegeven in redenen waarom door de jongeren geen toestemming wordt gegeven, en aanbevelingen om de respons te vergroten;
• Onderzoek naar de achterliggende oorzaken voor de uiteenlopende scores van instellingen op doorplaatsing van jongeren;
• Onderzoek om beter in beeld te krijgen wat de dagbesteding van cliënten is bij het verlaten van de JeugdzorgPlus instellingen. Dagbesteding is een belangrijke uitkomstindicator. Het onderzoek geeft inzicht in de reden waarom dagbesteding in de monitor vaak onbekend is of bij het verlaten van de JeugdzorgPlus instelling en of dit een relatie onderhoudt met de overgang terug naar huis of naar een nadere hulpverlener. Het onderzoek geeft aanbevelingen voor eventuele verbeteringen.
Er is voor deze ronde is in totaal maximaal € 250.000 beschikbaar. ZonMw wil drie projecten honoreren waarmee bovenstaande onderzoeksonderwerpen afzonderlijk zullen worden onderzocht.
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl