Nieuws
16
Oproep voor biomedisch cohortonderzoek naar ME/CVS
Het nieuwe ZonMw-onderzoeksprogramma ME/CVS stimuleert het (door)ontwikkelen, in gebruik nemen, borgen en benutten van kennis over de ernstige chronische ziekte ME/CVS.
Dit doet ZonMw door onderzoek naar de oorzaken, diagnosestelling en behandeling van ME/CVS te financieren en de onderzoeksresultaten actief te verspreiden. Het uiteindelijke doel van het programma is het verbeteren van de gezondheid en maatschappelijke positie van ME/CVS-patiënten.
Het doel van de nu gepubliceerde eerste subsidieoproep 'Consortia voor biomedisch cohortonderzoek naar ME/CVS', is de totstandkoming van onderzoeksconsortia die langdurend onderzoek verrichten naar de multisysteemziekte ME/CVS. Binnen deze consortia wordt in verschillende deelonderzoeken transdisciplinair onderzoek gedaan naar de oorzaak, diagnose en/of behandeling van ME/CVS.
Binnen de oproep kan financiering worden aangevraagd voor zowel het opzetten van een consortium als voor het uitvoeren van de deelonderzoeken die het consortium de komende vijf jaar uitvoert. De data en lichaamsmaterialen die verzameld worden in de onderzoeken komen samen in een Nederlandse ME/CVS-patiëntenregistratie en biobank.
In de oproep kunnen twee soorten aanvragen worden gedaan:
- aanvragen voor consortia (looptijd van (minimaal) acht jaar). Onder een ‘consortium’ wordt een duurzaam samenwerkingsverband van verschillende instellingen en organisaties verstaan. De volgende vormen van samenwerking moeten zijn vertegenwoordigd:
- samenwerking tussen de onderzoeksdisciplines die bij ME/CVS betrokken kunnen zijn;
- internationale samenwerking;
- samenwerking tussen beroepsgroepen;
- samenwerking met patiënten.
- aanvragen voor deelonderzoeken. De deelonderzoeken worden uitgevoerd in de gehonoreerde consortia en volgen inhoudelijk de onderzoekslijnen die in ZonMw-onderzoeksagenda ME/CVS als kansrijk zijn beschreven. Concreet gaat het om:
- fundamenteel onderzoek;
- epidemiologisch onderzoek;
- klinisch onderzoek.
Binnen de oproep worden alleen aanvragen voor cohortonderzoeken in behandeling genomen. Deze cohorten moeten bijdragen aan de opbouw van een homogene Nederlandse ME/CVS-patiëntenregistratie en biobank.
De hoofdaanvrager dient namens het consortium de aanvraag in en is het aanspreekpunt voor ZonMw. De hoofdaanvrager ontvangt de subsidie en is namens het consortium verantwoordelijk voor zowel de wetenschappelijke samenhang, de resultaten, als de financiële verantwoording. De hoofdaanvrager is werkzaam binnen een Nederlandse instelling.
Het totale beschikbare subsidiebudget in deze subsidieronde bedraagt € 10 miljoen. Het streven is hiermee twee tot drie consortia (inclusief deelprojecten) te financieren. Voor deelonderzoekaanvragen geldt een richtbedrag van € 500.000 per deelonderzoek met een looptijd van vier jaar. Aanvragen kunnen tot en met 1 maart 2022 worden ingediend via MijnZonMw.
Zie voor meer informatie: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/consortia-voor-biomedisch-cohortonderzoek-naar-mecvs/
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl