Nieuws
16
ZonMw-oproep voor programma Ethiek en Gezondheid 3
ZonMw heeft een nieuwe oproep gepubliceerd binnen het programma Ethiek en Gezondheid 3. Het betreft de oproep 'DNA-screening; onderzoek naar de morele aanvaardbaarheid, voorwaarden en rol van de overheid'.
Het programma Ethiek en Gezondheid 3 maakt onderzoek mogelijk op het terrein van ethiek in de gezondheidszorg. De doelstelling van het programma is het vergroten van inzicht in en kennis over concrete, actuele, ethische dilemma's of vragen op het terrein van ethiek en gezondheid. De opgedane kennis en inzichten dragen bij aan de ondersteuning in verbetering van de gezondheidszorgpraktijk en het gezondheidsbeleid.
Doel van de nu gepubliceerde oproep is het beantwoorden van de vraag: 'onder welke voorwaarden is de inzet van DNA-screening (zowel publiek als commercieel) ter bevordering van de gezondheidswinst of het vergroten van de reproductieve autonomie, moreel aanvaardbaar en wat zou daarin de rol van de overheid kunnen zijn?'
Het onderzoek dient te leiden tot een verdieping van de discussies over de voorwaarden waaronder WGS en WES moreel verantwoord ingezet kunnen worden (publiek en commercieel). Hierbij kan gedacht worden aan aanbevelingen over afwegingen die meegewogen moeten worden in de besluitvorming en aan afwegingen over waar de overheid verantwoordelijkheid voor zou kunnen nemen en waarvoor niet. Zo is het mogelijk te adviseren over eventuele aanvullingen op de criteria van Wilson en Jungner voor complexe DNA-technieken. De criteria van Wilson en Jungner dienen gezien te worden als uitgangspunt en hoeven niet te worden herzien. Ook is het niet de bedoeling het huidige aanbod aan bevolkingsonderzoeken en screeningen te evalueren. De resultaten van het onderzoek kunnen gebruikt worden bij toekomstige beleidsvorming rondom de bevolkingsonderzoeken en screeningen.
De subsidie wordt bijvoorbeeld verstrekt aan een onderzoek op basis van een literatuurstudie en een ethische analyse. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om in dit stadium al bindende beleidsadviezen te formuleren. Ook dient er een eindproduct te worden opgeleverd. Dit is een heldere rapportage over de bevindingen uit het onderzoek naar bovenstaande onderzoeksvragen en een advies gebaseerd op deze bevindingen waarin de hoofdvraag wordt beantwoord.
Aanvragen kunnen worden ingediend door Nederlandse onderzoeksorganisatie(s) in de zin van het EU staatssteunrecht. Vereist is dat de Nederlandse onderzoeksorganisatie als hoofdaanvrager fungeert. Voor het onderzoek is maximaal € 100.000 beschikbaar. Er zal één aanvraag worden toegekend. De beoogde projectduur is maximaal 12 maanden. Aanvragen kunnen tot en met 22 februari 2022, 14.00 uur worden ingediend via MijnZonMw.
Zie voor meer informatie: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/dna-screening-onderzoek-naar-de-morele-aanvaardbaarheid-voorwaarden-en-rol-van-de-overheid/
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl