Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
16

Nieuwe regelingen Leefbaarheidsfonds Limburg vastgesteld

Met behulp van dit fonds gaat Limburg initiatieven ondersteunen ter verbetering van de leefbaarheid van Limburgse steden en dorpen. Hierbij kijkt de provincie of deze initiatieven bijdragen aan één of meer van de volgende leefbaarheidsbehoeften: veiligheid, gezondheid, welzijn, positieve relaties, kansen en/of contact met de natuurlijke omgeving.

De nu vastgestelde subsidieregelingen, die naar verwachting eind oktober 2024 van start zullen gaan, zijn:

  • de Nadere subsidieregels Leefbaarheidsaanpak kleinschalige (inwoners)initiatieven;
  • de Nadere subsidieregels Leefbaarheidsaanpak initiatieven stichtingen, verenigingen en coöperaties; en
  • de Nadere subsidieregels Leefbaarheidsaanpak gebiedsgerichte publieke initiatieven.

Het Leefbaarheidsfonds wordt met de nieuwe regelingen dus gericht op drie soorten initiatieven. Hiermee wil de provincie aansluiten op het schaalniveau van de diverse netwerken die de leefbaarheid kunnen beïnvloeden, namelijk:

  • inwonersinitiatieven (met instemming van gemeenten in verband met openbare en/of publieke ruimte);
  • initiatieven van stichtingen/verenigingen/gemeenschappen (met gemeenten als partner in verband met openbare en/of publieke voorziening); en
  • gebiedsgerichte projecten van gemeenten en samenwerkende organisaties, met betrekking tot buurt, wijk en kerngerichte aanpak.

Welke projecten komen in aanmerking?
In aanmerking voor ondersteuning komen projecten in de fysieke en de sociale leefomgeving, waarbij dus onderscheid wordt gemaakt tussen initiatieven van inwoners en initiatieven van publieke partijen. Eisen die gesteld worden en bedragen die verkregen kunnen worden verschillen per categorie.

Zowel bij inwonersinitiatieven als bij initiatieven van publieke partijen geldt dat projecten betrekking moeten hebben op de openbare ruimte en/of (semi-)openbaar toegankelijke ruimten en gebouwen. Het betreft dus ruimtes die door ons allemaal kunnen worden gebruikt. Voorbeelden zijn:

  • straten, stoepen, boomspiegels, geveltuintjes, pleinen en parken;
  • parkeerplaatsen;
  • dorps-, wijk- en stadscentra, gemeenschapsvoorzieningen en ontmoetingsplekken (repaircafé, buurtkeuken et cetera), zorg(buurthuis)voorzieningen, onderwijsvoorzieningen/schoolpleinen, monumenten;
  • groen (perkjes, parkjes, bomen, gemeenschapstuin/moestuin), bankjes, sport- en recreatieterreinen, projecten gericht op schaduw, hittestress, water en waterberging (klimaatbuffers).

Ook projecten die betrekking hebben op sociale cohesie en participatie in gemeenschappen komen in aanmerking.

Meer informatie volgt na publicatie van de nieuwe regelingen in het Provinciaal Blad.

Zie ook: https://limburggs.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Item/f0b2a177-3005-4fac-9e4b-4f0099326789 en https://www.limburg.nl/onderwerpen/wonen/leefbaarheid/

Terug naar overzicht