Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
16

Groningen stimuleert terugdringen van laaggeletterdheid

De subsidie kan worden aangevraagd op basis van de nog te publiceren Subsidieregeling laaggeletterdheid 2024-2025, die Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen deze week hebben vastgesteld. Voor de openstelling van de regeling komt een budget van € 100.000 beschikbaar.

Werken aan taalvaardigheden
Het terugdringen van laaggeletterdheid heeft positieve effecten op de levenskwaliteit van mensen. Voor veel mensen die laaggeletterd zijn, is de drempel om mee te doen aan cursussen echter hoog. Dit komt vaak door schaamte of negatieve ervaringen met leren.

Enkele Groningse gemeenten hebben al goede ervaringen met het aanbieden van cursussen waarbij taalontwikkeling wordt gecombineerd met andere onderwerpen. Het gaat om aanbod voor volwassenen waarbij aandacht voor taal niet expliciet als doel wordt genoemd. Voorbeelden zijn cursussen als 'Gezond koken met een klein budget' of 'Slim verkopen op Marktplaats'. Tegelijkertijd is er ook aandacht voor lezen, schrijven en omgaan met de computer.

Subsidie voor gemeenten 
Diverse Groningse gemeenten hebben aangegeven te willen experimenteren en innoveren als het gaat om het ontwikkelen van alternatief aanbod op het gebied van laaggeletterdheid. Vaak hebben gemeenten hiervoor onvoldoende financiële middelen beschikbaar. Groningse gemeenten kunnen daarom van 23 oktober 2024 tot 27 november 2024 een subsidie van € 10.000 aanvragen bij de provincie Groningen.

In het najaar van 2025 zullen de ondersteunde gemeenten hun ervaringen en resultaten vervolgens delen tijdens een provinciale bijeenkomst, zo meldt de provincie Groningen.

Zie ook: https://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuws/nieuwsartikel/terugdringen-van-laaggeletterdheid-in-de-provincie-groningen/ en https://www.provinciegroningen.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/Besluitenlijst_GS/Besluitenlijst_GS_2024/Besluitenlijst_GS_2024_-_week_42.pdf

Terug naar overzicht