Nieuws
16
ZonMw-oproep voor aanpak racisme in voetbalstadions
ZonMw heeft een oproep gepubliceerd voor het programma Sportinnovator (SPORTINNO). Het gaat om de oproep 'De inzet van (slimme) technologie in voetbalstadions voor de aanpak van racisme en discriminatie'.
De oproep stimuleert de (door)ontwikkeling van bestaande technologie die het mogelijk moet maken om racistische en/of discriminerende uitingen door personen in stadions beter te signaleren en te registreren. De technologie moet het mogelijk maken om in groepen én op individueel niveau beeld en geluid vast te leggen op het moment dat de uitingen plaatsvinden.
Tegelijkertijd is de oproep ook bedoeld om in een realistische setting (stadion) te onderzoeken wat de stappen zijn die moeten worden gezet door de betrokkenen (club, stadionuitbater, gemeente, politie en Openbaar Ministerie) op het moment dat de uitingen worden gesignaleerd en te ervaren op welke wijze de technologie hierin kan ondersteunen. Deze onderzoeksfase moet leiden tot een protocol waarin vastgelegd wordt wanneer en door wie en op welke wijze wordt gehandeld. De ontwikkeling van technologie moet ertoe leiden dat toeschouwers, spelers, wedstrijdleiding en alle andere betrokkenen tijdens een wedstrijd een positieve stadionbelevenis ervaren, waarin de privacy voor toeschouwers is geborgd en discriminatie en/of racisme geen kans meer krijgt om tot uiting te komen.
De middelen die kunnen worden aangevraagd zijn bedoeld voor de uitvoering van twee onderdelen:
- de (door)ontwikkeling van de technologie die bijdraagt aan:
- het signaleren en registreren van mogelijk racistische en/of discriminerende uitingen;
- eventueel gecombineerd met slimme technologie die signalering en registrering gerichter laat plaatsvinden; en
- eventueel in combinatie met pre-registratie technologie ter ondersteuning van de handmatige identificatie van personen. En de validatie van deze technologie(n) in een realistische setting.
- onderzoek doen naar werking, impact en organisatorische haalbaarheid van de technologie in een stadionomgeving met relevante stakeholders, zoals de club, stadionhouder, politie en Openbaar Ministerie.
Aanvragen kunnen worden ingediend door een consortium van ondernemingen, waarbij een (technologie)bedrijf optreedt als hoofdaanvrager. Uitsluitend consortia die bestaan uit de volgende categorieën ondernemingen kunnen een subsidieaanvraag indienen: minimaal één (technologie)bedrijf en minimaal één Betaald Voetbal Organisatie (BVO). Het betrekken van meerdere BVO’s is een pré. Indien de BVO niet de eigenaar van het stadion is, dan is ook de stadioneigenaar bij het consortium betrokken. Het toevoegen van een onderzoeksorganisatie aan het consortium is een pré, maar niet verplicht.
De volgende maatschappelijke organisaties hoeven niet verplicht opgenomen te worden in het consortium als aanvrager, maar worden wel als projectpartner betrokken:
- de plaatselijke veiligheidsdriehoek (gemeente, politie, OM). Betrokkenheid is van belang om de (technologische) functionaliteit van de te ontwikkelen producten continu te kunnen toetsen, maar ook om (organisatorische) ervaring op te doen met de ontwikkelde technologie;
- een supportersvereniging. Het betrekken van supporters is van belang om tijdens het project het maatschappelijk draagvlak te monitoren.
In totaal is er voor de oproep € 1,2 miljoen beschikbaar. Per project kan er maximaal € 400.000 worden aangevraagd. De looptijd van de projecten is maximaal 12 maanden. De projecten dienen uiterlijk 1 januari 2022 te starten.
Aanvragen kunnen tot en met 8 november 2021, 12.00 uur worden ingediend via ProjectNet, het digitale aanvraagsysteem van ZonMw.
Zie voor de oproep: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/de-inzet-van-slimme-technologie-in-voetbalstadions-voor-de-aanpak-van-racisme-en-discriminatie/
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl