Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
15

Subsidieregeling voor energieplafond gepubliceerd

Het doel van de regeling is om huishoudens en andere kleinverbruikers zekerheid te geven over de tarieven die ze voor energie betalen én hun energielasten niet te hoog te laten oplopen. Dit wordt bereikt door middels een subsidieregeling aan energieleveranciers om lagere tarieven op de energierekening mogelijk te maken. De doelgroep van begunstigden van deze regeling bestaat uit kleinverbruikers van aardgas, elektriciteit en warmte. Naar verwachting kost de regeling de overheid circa € 11,2 miljard.

De subsidie wordt verstrekt aan leveranciers van energie en/of gas, die de subsidie vervolgens als steun doorgeven aan iedereen met een kleinverbruikaansluiting voor energie. Gespecificeerd zijn dit dus alle afnemers met een kleinverbruikaansluiting op het net voor aardgas, elektriciteit of warmte. Een extra voorwaarde aan de kleinverbruikaansluitingen voor elektriciteit is dat er bij deze aansluitingen sprake is van een woon- of verblijfsfunctie, of een functie ter uitoefening van bedrijf of beroep of anderszins. Bovendien geldt het plafond alleen voor aansluitingen die in bedrijf zijn.

De hoogte van de subsidie is het verschil tussen de contractprijs en het plafondtarief, met voor gas en elektriciteit inachtneming van een vooraf bepaalde maximale redelijke brutomarge en voor warmte een redelijk rendement. De uiteindelijke hoogte van de subsidie is dus afhankelijk van de ontwikkeling van de contractprijzen voor elektriciteit, aardgas en warmte gedurende 2023. De bepaling van de hoogte van de subsidie verschilt voor de levering van alleen elektriciteit, alleen gas, elektriciteit én gas samen, en warmte. Voor de contractprijzen geldt dat deze moeten voldoen aan de wettelijke eisen in het kader van de tariefregulering. De subsidie bevat tevens een tegemoetkoming in de uitvoeringskosten. De hoogte van het te verstrekken subsidiebedrag wordt eventueel gecorrigeerd als gevolg van de toetsing van de brutomarge bij elektriciteit en gas of de toetsing van het rendement bij warmte.

Aanvragen kunnen in principe tot en met 16 januari 2023 worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Leveranciers van elektriciteit, gas en warmte die toetreden tot de markt, zijn mogelijk op 1 januari 2023 nog niet geregistreerd. Zij kunnen deelnemen aan de regeling tot twee maanden vanaf het moment van officiële toetreding tot de markt tot uiterlijk 15 november 2023.

Terug naar overzicht