Nieuws
15
Wijziging SDE++Â in verband met certificatieschema’s
Er is een wijziging van de Algemene Uitvoeringsregeling stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (zie SDE++) gepubliceerd.
Vanaf 1 januari 2022 moeten bepaalde ontvangers van SDE++-subsidie aantonen dat eventueel gebruikte biomassa voldoet aan de duurzaamheidscriteria en broeikasgasemissiereductiecriteria, bedoeld in artikel 29, eerste lid, van de Europese richtlijn (EU) 2018/2001 ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen. Met de nu gepubliceerde wijziging van de Algemene Uitvoeringsregeling stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie wordt geregeld dat biomassa per levering vergezeld dient te gaan van conformiteitsbeoordelingsverklaringen op grond van een door de Europese Commissie in het kader van de richtlijn goedgekeurd certificatieschema.
De Europese Commissie is te laat om de beoordeling van alle aangemelde certificatieschema’s vóór 1 januari 2022 af te ronden. Dit heeft als consequentie dat zonder tijdelijke oplossing veel subsidieontvangers op of na 1 januari 2022 de duurzaamheid van de gebruikte biomassa niet kunnen aantonen met een dergelijk certificatieschema. Deze wijzigingsregeling voorziet in een oplossing hiervoor. De oplossing verschilt voor subsidieontvangers die pas op of na 1 januari 2022 aan duurzaamheidscriteria moeten gaan voldoen en voor subsidieontvangers die vóór 1 januari 2022 ook al aan duurzaamheidscriteria moesten voldoen.
Ten eerste betreft deze wijzigingsregeling subsidieontvangers waarvoor vanaf 1 januari 2022 duurzaamheids- en broeikasgasemissiereductiecriteria uit de richtlijn gelden, maar voor wie ook in 2021 al duurzaamheidscriteria golden. Het betreft subsidieontvangers met een voor 1 januari 2022 reeds in werking zijnde installatie waarin vloeibare biomassa of maximaal 30% vaste biomassa wordt ingezet. Nu is geregeld dat voor deze biomassa onder voorwaarden tijdelijk gebruik kan blijven worden gemaakt van de typen conformiteitsbeoordelingsverklaringen per levering die in 2021 waren toegestaan. Wel dient voor een certificatieschema op grond waarvan zulke conformiteitsbeoordelingsverklaringen worden afgegeven, een aanvraag voor goedkeuring in het kader van de richtlijn bij de Europese Commissie te zijn ingediend. In het geval van een certificatieschema dat eerder was goedgekeurd door de Europese Commissie in het kader van de eerdere richtlijn hernieuwbare energie geldt tevens de voorwaarde dat die goedkeuring nog geldig was op 1 juli 2021.
Ten tweede betreft deze wijzigingsregeling subsidieontvangers met een installatie waarin biomassa wordt ingezet die op of na 1 januari 2022 voor het eerst moeten voldoen aan duurzaamheidscriteria. Van die subsidieontvangers wordt verlangd dat zij uiterlijk 1 juli 2022 aantonen dat zij een aanvraag tot certificatie hebben gedaan en deze ook is geaccepteerd voor behandeling. De verwachting is dat in de periode tot 1 juli 2022 voldoende certificatieschema’s door de Europese Commissie zijn goedgekeurd, de subsidieontvanger een certificatieschema en een conformiteitsbeoordelingsinstantie kan hebben gekozen en een aanvraag kan hebben ingediend, en de conformiteitsbeoordelingsinstantie een initiële beoordeling kan hebben gedaan of de aanvraag in behandeling kan worden genomen.
Tevens wordt van de subsidieontvangers verlangd aan te tonen, indien dat aan de orde is, of de directe toeleveranciers zich eveneens hebben aangemeld voor certificering en die aanvragen in behandeling zijn genomen. Er is dus geen verplichting dát zij zich moeten hebben aangemeld, maar wel om het aan te tonen áls dat het geval is.
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl