Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
15

Tweede tranche SPUK natuurinclusief isoleren op komst

Op basis van de regeling wordt aan de provincies een specifieke uitkering verstrekt voor het versnellen van de isolatie-opgave in de gebouwde omgeving door middel van het adviseren over, opstellen, implementeren en monitoren van soortenmanagementplannen (SMP’s) waardoor de bescherming van diersoorten bij de na-isolatie van gebouwen gewaarborgd blijft. Daarnaast kan de specifieke uitkering ook gebruikt worden voor het beoordelen van aanvragen, vrijstellingen en vergunningen die worden onderbouwd met een SMP met eenzelfde doel.

In totaal wordt er met de tweede tranche € 50,7 miljoen beschikbaar gesteld. Hiervan is in € 34 miljoen bestemd voor de totstandkoming van SMP’s in gemeenten. Provincies stellen deze middelen beschikbaar aan gemeenten. Daarnaast is € 8,8 miljoen bestemd voor provincies voor het adviseren van gemeenten over SMP’s, het beoordelen van aanvragen, vrijstellingen en vergunningen en het handhaven van voorschriften ter bescherming van beschermde diersoorten om isolatie mogelijk te maken, zoals bij isolatiebedrijven die niet handelen volgens de vereisten van het natuurvriendelijk isoleren. De overige € 7,7 miljoen is bestemd voor het realiseren of financieren van alternatieve verblijfplaatsen.

De specifieke uitkering wordt ambtshalve verstrekt.

De consultatie loopt tot en met 11 november 2024 en is te vinden op: https://www.internetconsultatie.nl/natuurinclusiefisoleren/b1

Terug naar overzicht