Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
15

Rekenkamer: subsidiegeld voor productie duurzame energie hoopt op

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) schat de uitgaven aan subsidies voor de productie van duurzame energie stelselmatig te hoog in. Daardoor is er in de afgelopen vijf jaar € 2,5 miljard op de plank blijven liggen.

Dat constateert de Algemene Rekenkamer, die de geldstromen voor duurzame energie in kaart heeft gebracht. De Rekenkamer heeft het ministerie al in 2015 voorgehouden dat dit een trend is die gekeerd zou moeten worden.

Op de begroting van EZK blijft het subsidiegeld dat niet is uitgegeven weliswaar beschikbaar voor toekomstige projecten. Maar deze reserve is – anders dan verwacht – jaar in, jaar uit gegroeid. Bovendien zijn de geraamde subsidie-uitgaven voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) bepalend voor de hoogte van de opslag duurzame energie (ODE), die burgers en bedrijven betalen via de energienota. Dat maakt realistisch begroten extra belangrijk, aldus de Rekenkamer.

'Inzicht in geldstromen nodig'
De samenhang tussen de subsidieregeling aan de ene kant en de dekking via de opslag op de energienota aan de andere kant is nu niet duidelijk voor burgers, bedrijven en parlement, oordeelt de Rekenkamer. "Zeker nu de uitgaven de komende jaren flink zullen toenemen, is het nodig dat parlement, huishoudens en bedrijven inzicht hebben in de geldstromen. De minister is in zijn verantwoording niet altijd consistent en volledig over die stromen, waardoor onduidelijkheid kan ontstaan", aldus Francine Giskes, lid van de Algemene Rekenkamer, in een toelichting.

Ook bij de inkomsten kan het inzicht beter. Nu is bepaald dat huishoudens en bedrijven elk 50% bijdragen aan de opbrengst van de opslag duurzame energie. Maar of deze lastenverdeling ook zo uitpakt, wordt niet nagegaan. Mede gezien het kabinetsvoornemen om in het kader van het klimaatbeleid de lasten te verschuiven naar twee derde voor bedrijven en één derde voor de huishoudens, beveelt de Rekenkamer de minister aan om duidelijk te maken hoe de lastenverdeling in de praktijk uitpakt.

Via schatkist naar andere doelen
De Rekenkamer plaatst verder ook een kritische kanttekening bij de uitspraak van de minister bij de invoering van de Wet ODE dat alle inkomsten 'beschikbaar blijven voor de uitgaven aan duurzame energieproductie'. Geld dat via de opslag duurzame energie is opgehaald, kan uiteindelijk via de schatkist naar andere doelen vloeien. Die situatie heeft zich nog niet voorgedaan, maar als de opbrengst uit de opslag duurzame energie hoger is dan geraamd, gaat het overschot naar de algemene middelen.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rekenkamer.nl/actueel/nieuws/2019/05/15/subsidiegeld-voor-productie-duurzame-energie-hoopt-op

Terug naar overzicht