Nieuws
15
Oost NL haalt omstreden lening aan Lithium Werks toch niet terug
Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL (OOSTNL) onderneemt toch geen juridische stappen om de omstreden lening van € 7,5 miljoen aan Lithium Werks terug te krijgen.
Wat er met het geld gaat gebeuren is echter nog steeds onduidelijk, zo meldt De Twentsche Courant Tubantia.
De lening werd afgelopen najaar door Oost NL verstrekt. Met behulp van het geld zou Lithium Werks op het terrein van de luchthaven Twente in Enschede een campus voor onderzoek en ontwikkeling gaan bouwen, waar uiteindelijk 2000 mensen zouden gaan werken aan zowel fundamenteel onderzoek als de ontwikkeling van lithiumbatterijen.
Kort na het ontvangen van de lening maakte het bedrijf echter bekend dat de campus er toch niet komt, maar het geld wel te willen besteden aan andere zaken. Hierop liet Oost NL weten het geld – dat volgens diverse critici veel te gemakkelijk zou zijn verstrekt door bestuurders met dubbele petten op – terug te willen halen. Daarbij zouden ook juridische stappen niet worden geschuwd, zo liet directeur Marius Prins van Oost NL half januari nog weten.
In gesprek over regionale inbedding
Inmiddels is Oost NL echter nog steeds in gesprek met Lithium Werks. En opvallend genoeg helemaal niet over de terugbetaling van de lening, maar 'over de wijze waarop de regionale inbedding van Lithium Werks vormgegeven kan worden, onder andere door een cluster van energietechnologie-bedrijvigheid te stimuleren', zo melden Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel op vragen van de PVV-fractie. "De directie van Oost NL heeft aangegeven dat Lithium Werks een gezond en groeiend bedrijf is", aldus GS.
Woordvoerster Daniëlle Gijsbertsen van Oost NL bevestigt dit tegenover Tubantia: "Inderdaad, Lithium Werks is een gezonde participatie voor ons." Maar Gijsbertsen wil helaas niet ingaan op het feit dat de batterijenfabrikant de lening niet gaat gebruiken voor het doel waarvoor deze werd verstrekt en op de vraag wat Lithium Werks er dan wel mee gaat doen. "Daarover zijn we nog in gesprek met Lithium Werks. Als daarover duidelijkheid is, melden we dat eerst aan onze aandeelhouders." Die aandeelhouders zijn de provincie Gelderland, de provincie Overijssel en het ministerie van Economische Zaken.
'Interne processen Oost NL goed doorlopen'
Hoewel de uitkomst van die gesprekken nog onduidelijk is, staat dus nu al vast dat Lithium Werks de lening van € 7,5 miljoen mag behouden van Oost NL en van GS. Volgens GS heeft de accountant van Oost NL laten weten dat Oost NL bij de lening aan Lithium Werks 'haar interne processen goed heeft doorlopen'. "De besluitvorming heeft op de juiste manier plaatsgevonden en er is een adequate risicoanalyse gemaakt", zou het oordeel van de accountant zijn.
De accountant van het Innovatiefonds Overijssel, dat de lening feitelijk verstrekte, komt later deze maand nog met een oordeel.
Zie ook: https://www.tubantia.nl/enschede/7-5-miljoen-euro-van-lithium-werks-komt-niet-terug~a3ba4296/ en https://www.tubantia.nl/enschede/hoe-provincie-en-oost-nl-het-ontbreken-van-een-bedrijfsplan-wegpoetsen~a605326c/ en https://www.tubantia.nl/enschede/van-hijum-wederom-onder-vuur-vanwege-lithium-werks~abddd8fd/
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl