Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
13

Fikse aanpassingen in ISDE-regeling bekendgemaakt

De belangrijkste aanpassingen zijn de afschaffing van de twee-maatregeleis, de introductie van een staffel, een verlenging van de indientermijn, het introduceren van een subsidiemogelijkheid voor een elektrische kookvoorziening, het verhogen van de vermogensgrens voor warmtepompen én het schrappen van de subsidiemogelijkheid voor verenigingen van eigenaars (vve’s), aangezien deze nu subsidie kunnen ontvangen op basis van de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE).

Afschaffing twee-maatregeleis
Om te zorgen dat meer woningeigenaren gebruik kunnen maken van de ISDE wordt de twee-maatregeleneis (die voorschrijft dat alleen subsidie gegeven wordt op een energiebesparende isolatiemaatregel als deze gecombineerd wordt met een tweede maatregel) losgelaten. Dit betekent dat het vanaf 2023 mogelijk wordt subsidie voor enkelvoudige energiebesparende isolatiemaatregelen aan te vragen. Hiervoor geldt dat de enkelvoudige energiebesparende isolatiemaatregel na 1 april 2022 moet zijn gerealiseerd. Voor deze datum is gekozen omdat vanaf toen bekend was dat hier subsidie voor zou komen en er van deze subsidie dus een (benodigd) stimulerend effect kan uitgaan.

Introductie staffel
Voor energiebesparende isolatiemaatregelen geldt een staffel: bij een aanvraag voor één energiebesparende maatregel geldt een subsidiepercentage van ongeveer 15% van de (normale) marktprijs van de totale investeringskosten, wanneer deze gecombineerd wordt met een tweede maatregel (voor een tweede energiebesparende isolatiemaatregel, warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet) geldt een subsidiepercentage van ongeveer 30%. Het hoge subsidiebedrag geldt ook voor overige energiebesparende isolatiemaatregelen waarvan subsidie is aangevraagd binnen 24 maanden na realisatie van de eerste maatregel.

De aanvraag van de eerste en tweede maatregel hoeft niet gezamenlijk in een enkele aanvraag te worden ingediend om in aanmerking te komen voor het verhoogde subsidiebedrag. Ook als een tweede maatregel wordt gedaan nadat de subsidieaanvraag voor de eerste maatregel is vastgesteld kan een recht op het verdubbelde bedrag ontstaan. Dit bedrag wordt dan betrokken bij de laatste aanvraag voor een subsidie.

Verlenging indientermijn
Vanwege de lange levertijden en wachttijden die momenteel gepaard gaan met het doen van de investeringen waar de ISDE-regeling subsidie voor verleend, wordt de indientermijn voor de subsidie verlengd van 12 maanden naar 24 maanden. Dit houdt in dat tot 24 maanden na realisatie van de maatregel subsidie kan worden aangevraagd. Deze verlengde termijn geldt voor alle aanvragen vanaf 1 januari 2023 van eigenaar-bewoners. De verlengde termijn kent geen terugwerkend effect: het geldt niet voor maatregelen die vóór 1 januari 2022 zijn gerealiseerd. De termijn voor zakelijke aanvragers (die vooraf subsidie aanvragen) wordt ook verlengd van 12 maanden naar 24 maanden. Dit houdt in dat de termijn waarbinnen het investeringsproject uitgevoerd moet worden, en die gaat lopen direct nadat de subsidieaanvrager de beschikking tot subsidieverlening ontvangen heeft, 24 maanden is.

Elektrische kookvoorziening
Per 1 januari 2023 kunnen eigenaar-bewoners die aangesloten zijn op een warmtenet en zich hebben laten afsluiten van het aardgas subsidie aanvragen voor de investering in een elektrische kookvoorziening. Hiermee wordt het voor eigenaar-bewoners financieel aantrekkelijker om over te stappen van kookgas naar een elektrische kookvoorziening en wordt voorkomen dat er grote maatschappelijke investeringen nodig zijn voor het vervangen van oude gasnetten. Voorwaarde voor het verkrijgen van een subsidie is dat zowel het verwijderen van de gasmeter als de investering in een elektrische kookvoorziening na 1 april 2022 moet hebben plaatsgevonden.

Collectieve warmtepompen
De vermogensgrens voor warmtepompen wordt verhoogd van een thermisch vermogen van 70 kW naar een thermisch vermogen van 400 kW. Voor geschakelde installaties geldt een gezamenlijk maximum van een thermisch vermogen van 500 kW. De voornaamste reden hiervoor is dat voor een gebouw het gebruik van één warmtepomp met een thermisch vermogen van meer dan 70 kW efficiënter kan zijn dan meerdere warmtepompen met een thermisch vermogen tot 70 kW. Voor de grens van 400 kW is gekozen omdat hiermee aangesloten kan worden bij Europese regelgeving. Voor de grens van 500 kW voor geschakelde installaties is gekozen om overlap met de SDE++ te voorkomen.

Verenigingen van eigenaars naar SVVE
Verenigingen van eigenaars (vve’s) hebben momenteel twee regelingen voor verduurzaming van het gebouw: de ISDE voor warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten, en de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) voor advies en isolatiemaatregelen. Om te zorgen dat vve’s nog maar bij één regeling subsidie hoeven aan te vragen voor verschillende maatregelen, gaan onderdelen gericht op vve’s per 1 januari 2023 uit de ISDE over naar de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE), de opvolger van de SEEH. Hierdoor wordt de SVVE de centrale regeling voor vve’s, wat het proces van aanvragen en uitvoeren van maatregelen aanzienlijk zal versimpelen en versoepelen.

Als zakelijke gebruikers kunnen vve’s wel een aanvraag doen voor kleinschalige duurzame energieopwekking, voor zonnepanelen en kleine windturbines. Deze mogelijkheid blijft nog voor 2023 gelden voor alle zakelijke gebruikers.

Terug naar overzicht