Nieuws
13
Regeling Versneld natuurherstel gewijzigd en uitgebreid
Er is een wijziging van de regeling Versneld natuurherstel (VNH) gepubliceerd.
De regeling wordt zodanig gewijzigd dat ook subsidie kan worden aangevraagd voor de verwerving van landbouwgrond gelegen binnen Natuurnetwerk Nederland ten behoeve van een project bestaande uit één of meer natuurherstelmaatregelen die leiden tot verbetering van de kwaliteit of uitbreiding van de oppervlakte van stikstofgevoelige natuurlijke habitats of habitats van soorten.
Het gaat bij de subsidieverlening voor de verwerving van landbouwgrond binnen Natuurnetwerk Nederland uitdrukkelijk niet om de uitkoop van een landbouwbedrijf, maar om de aankoop van een perceel of percelen landbouwgrond met een belangrijke ligging met het oog op de doelstellingen van de regeling. De verwerving van een perceel of percelen landbouwgrond zal worden beoordeeld in het kader van een project bestaande uit één of meerdere natuurherstelmaatregelen.
Het perceel of de percelen landbouwgrond zullen moeten worden ingericht ter verbetering van de kwaliteit of uitbreiding van de oppervlakte van stikstofgevoelige natuurlijke habitats of habitats van soorten in een Natura 2000-gebied. Deze maatregelen dienen in overeenstemming te zijn met de provinciale ruimtelijke ordeningsplannen. Hierover dient afstemming plaats te vinden met de desbetreffende provincie waar de te verwerven grond is gelegen, blijkend uit een afschrift van een document van deze provincie. Hiertoe kan bijvoorbeeld een afschrift van een gespreksverslag tussen de subsidieaanvrager en de afdeling Grondzaken van een provincie dienen. Om te verzekeren dat de verworven grond blijvend bijdraagt aan de doelstellingen van een project, dient een zogenoemde kwalitatieve verplichting te worden gevestigd op de desbetreffende grond.
Voor de waardebepaling van de landbouwgrond dient de aanvrager een pretaxatie uit te laten voeren, waarvan het resultaat met de subsidieaanvraag wordt meegestuurd. Het gaat hierbij om een verkorte taxatie, waarmee een indicatieve marktwaarde van het perceel landbouwgrond wordt bepaald. Van de vastgestelde Waarde in het Economisch Verkeer bij Agrarische Bestemming (WEVAB) komt 85% van de waarde van de grond voor subsidieverlening in aanmerking. De overige subsidiabele kosten (zoals kosten voor het bodemonderzoek, het kadastraal recht en het registratierecht en de notariskosten) worden voor 100% vergoed.
Om te verzekeren dat de grond die op basis van de regeling wordt verworven, ook in de toekomst zal blijven bijdragen aan de stikstofgevoelige instandhoudingsdoelstellingen, zoals in het projectplan beschreven, is de subsidieontvanger verplicht een kwalitatieve verplichting te vestigen op het terrein. Met deze verplichting wordt zeker gesteld dat degene die de grond toebehoort de grond beheert overeenkomstig de in het projectplan opgenomen natuurherstelmaatregelen die leiden tot verbetering van de kwaliteit of uitbreiding van de oppervlakte van stikstofgevoelige natuurlijke habitats of habitats van soorten. Ook dient te worden vastgelegd dat bij een eventuele overdracht van de grond op een nieuwe eigenaar, degene die de grond verkrijgt eveneens gebonden is aan deze verplichting. Hiertoe wordt een overeenkomst gesloten.
De openstelling loopt van 14 februari 2022 tot en met 11 april 2022. Het budget voor deze openstelling bedraagt € 39,7 miljoen. Het subsidieplafond wordt verdeeld op volgorde van rangschikking.
Contactgegevens
InnoFunding B.V.
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem
Mail: info@innofunding.nl