Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
13

Flevoland komt met nieuwe Algemene subsidieverordening

De Algemene wet bestuursrecht (Awb) geeft het wettelijk kader voor het verstrekken van subsidies door bestuursorganen. Belangrijk uitgangspunt van dat kader is dat subsidieverstrekking alleen mogelijk is als daaraan een wettelijk voorschrift ten grondslag ligt waarin wordt bepaald welke activiteiten voor subsidie in aanmerking komen. Voor provincies is deze grondslag een Algemene subsidieverordening, in combinatie met nadere regels van de provincie.

Een Asv bevat met name procedurele bepalingen. In aanvulling daarop kunnen Gedeputeerde Staten ook nog ‘nadere regels’ vaststellen. Daarbij kan het gaan om regels, waarin nadere inhoudelijke criteria worden geformuleerd. Maar ook procedurevoorschriften, waarin (aanvullende) eisen worden gesteld over bijvoorbeeld het tijdstip waarop subsidie moet worden aangevraagd en verantwoord en de gegevens die daarbij moeten worden overgelegd.

De Asv is in principe van toepassing op alle subsidies die Gedeputeerde Staten kunnen verstrekken (ook de incidentele subsidies en begrotingssubsidies). De Asv (of onderdelen daarvan) is echter niet van toepassing wanneer voor een beleidsterrein een specifieke of afwijkende regeling is getroffen, zoals de Subsidieverordening Natuur en Landschap.

De Asv 2023 is in grote lijnen gelijk aan de Asv 2012. Er zijn echter enige verschillen:

  • het begrip ‘prestatie’ is vervangen door het begrip ‘resultaat’. De reden hiervan is dat het begrip ‘prestatie’ al snel in relatie wordt gebracht met inkoop van goederen of diensten waardoor de verstrekte subsidie BTW belast wordt. Hiervan is bij subsidiëring meestal geen sprake;
  • er zijn extra aandachtspunten voor Gedeputeerde Staten opgenomen bij het vaststellen van nadere regels. Zo moet in de nadere regels het doel dat de provincie met subsidiëring wil bereiken zijn aangegeven. Ook moet bij het vaststellen van de nadere regels worden gemotiveerd waarom het subsidie-instrument het meest geëigende financiële instrument is om het beleidsdoel te realiseren;
  • voor de subsidieontvanger is de verplichting opgenomen om voor 1 december bij Gedeputeerde Staten een opgave van de gemaakte kosten van het lopende jaar in te dienen.

Zie voor de publicatie van de Asv 2023: https://www.officielebekendmakingen.nl/prb-2023-7979.html

Terug naar overzicht