Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
13

'Alleen nog subsidie voor zonneparken waar elektriciteitsnet sterk genoeg is'

Regionaal netbeheerder Liander wil dat de aanleg van zonneparken in sommige delen van Nederland wordt ontmoedigd, omdat het stroomnet de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit daar nauwelijks meer aankan.

Het nutsbedrijf pleit er daarom voor om alleen nog SDE+-subsidie te verlenen aan zonneparken op plaatsen waar het elektriciteitsnet sterk genoeg is, zo meldt Het Financieele Dagblad (FD).

Liander kan de aanvraag voor zonneparken niet meer verwerken, terwijl het wel wettelijk verplicht is een park aan te sluiten op het elektriciteitsnet. "Zo kan het niet langer", waarschuwt ceo Ingrid Thijssen op de website van het bedrijf.

Ruimhartig subsidiebeleid
De netbeheerder wijt de krapte op het elektriciteitsnet vooral aan het ruimhartige subsidiebeleid voor zonneparken. Zo zijn er inmiddels voor duizenden hectare vergunningen aangevraagd voor zonneparken en zijn er de afgelopen jaren miljarden aan SDE+-subsidies toegezegd voor zonne-energie.

Vooral boeren verhuren hun grond aan projectontwikkelaars en beleggers die met de aanleg van zonneparken rendement willen maken. Volgens Thijssen zou er echter veel minder subsidie moeten worden verstrekt voor zonneparken. "Nu al liggen twintig grote zonneparken te wachten op een aansluiting, terwijl er nog zo'n vijfhonderd plannen zijn ingediend", aldus de ceo.

Het probleem doet zich vooral voor in de landelijke gebieden waar de kabels het dunst zijn. Voor Liander zijn dat Friesland en Flevoland. In de andere provincies waar het actief is, Noord-Holland en Gelderland, speelt het minder.

Liander kan het probleem naar eigen zeggen alleen verwerken als er nieuwe elektriciteitsstations worden gebouwd en bestaande elektriciteitsstations worden uitgebreid met extra transformatoren. Zo'n uitbreiding zou echter al gauw een jaar of tien in beslag nemen.

Opslag via waterstof
Het nutsbedrijf ziet daarom geen snelle oplossing. Door jarenlange vergunningsprocedures zijn netbeheerders niet in staat snel meer en dikkere kabels neer te leggen. Bovendien kampen ze met een tekort aan technisch personeel.

Zolang de capaciteitsproblemen aanhouden, pleit Liander er daarom voor om duurzaam opgewekte stroom lokaal om te zetten in waterstof en dat op te slaan. Alleen verkeert die technologie nog in een experimenteel stadium. Thijssen pleit dan ook voor proefprojecten op dit gebied. Daar zou volgens haar ook de subsidie heen moeten gaan.

Spoedprocedures
Branchegenoten Enexis en hoofdnetbeheerder Tennet hebben overigens eerder al gewaarschuwd voor capaciteitsproblemen in landelijke gebieden. Volgens Enexis zijn de netten in delen van Groningen en Drenthe vol. Gevolg is dat ook daar zonneweides niet kunnen worden aangesloten en de omslag naar groene energie wordt gefrustreerd.

De branchevereniging van energiebedrijven, Energie-Nederland, heeft er inmiddels bij de overheid op aangedrongen om met 'spoedprocedures' te komen om het tekort aan stroomkabels in landelijke gebieden weg te werken. Volgens de organisatie moeten de benodigde vergunningen versneld worden afgegeven.

Zie ook: https://fd.nl/ondernemen/1304620/liander-wil-rem-op-zonneparken-vanwege-tekort-aan-capaciteit

Terug naar overzicht